USA: Veřejný sektor propouští, soukromý vytváří nová místa

Washington – Ve Spojených státech amerických se obrátily role soukromého a veřejného sektoru. Ten veřejný totiž v první polovině roku propustil 95 tisíc zaměstnanců, naopak soukromé podniky ve stejném období vytvořily téměř 600 tisíc příležitostí pro nezaměstnané. Podle statistik se tak stalo poprvé od roku 1981, že veřejný sektor propouštěl a soukromý najímal.

Na konci roku se bude propouštět ještě více

Stát musel řešit své rostoucí rozpočtové deficity. Úřady tak omezily služby, zvýšily daně a poprvé za dekády se pustily do razantního snižování stavu. Někteří ekonomové navíc říkají, že by se mohla intenzita propouštění v USA ve druhé polovině roku zvýšit. To by mohlo negativně ovlivnit trend snižování nezaměstnanosti, která se nyní pohybuje okolo 9,5 procenta. V červnu míra nezaměstnanosti sice mírně klesla, ale bylo to tím, že více než půl milionu nezaměstnaných Američanů vzdalo hledání místa. Jakmile lidé přestanou práci shánět, vypadnou z evidence nezaměstnaných.

Na nejvyšší číslo se v USA míra nezaměstnanosti vyšplhala v říjnu, kdy dosáhla 10,1 procenta. Šlo o nejvyšší cifru za čtvrt století. Od té doby se pomalu snižuje, stále však zůstává hodně vysoko. Ekonomiku Spojených států trápí i slabé spotřebitelské výdaje, klesající ceny akcií a nestabilní trh s nemovitostmi. Navíc se USA bojí možného dopadu evropské krize státních dluhopisů.

Propouštění brzdí ekonomiku

„V našem výhledu je to určitě brzda hospodářského růstu,“ uvedl k propouštění v americkém veřejném sektoru ekonom banky Wells Fargo Mark Vitner. A dopad to bude mít také na život Američanů. S propouštěním úředníků se totiž zhorší i služby úřadů. Prodlouží se například registrace auta či se zhorší cesta do práce autobusem.

Například v Kalifornii se během pátků zavřely úřady pro registraci motorových vozidel. V New Yorku se kvůli novému rozpočtu zavře 30 center pro seniory a na Manhattanu i centrum pro bezdomovce. Atlanta pak kromě jiného zrušila 40 autobusových linek.

Míra nezaměstnanosti v USA
Zdroj: ČT24