Británie a Německo budou šetřit, jak to jen půjde

Londýn/Berlín – Británie i Německo budou hodně šetřit. Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že úsporná opatření pro německý rozpočet na příští rok prosadí navzdory tomu, že se zvýšila předpověď státních příjmů z daní. Britské ministerstvo financí pak oznámilo, že většina ministerstev musí počítat až se 40procentním snížením výdajů.

Merkelová chce šetřit stůj co stůj

Merkelová by chtěla, aby se německý schodek snížil ještě více a finanční stabilita země trvala dlouhodobě. Kancléřka rázně odmítla myšlenku, že by se chystané úspory mohly zmírnit. Kabinet přitom počítá s tím, že si letos půjčí o 30 miliard eur (zhruba 770 miliard korun) méně, než se původně plánovalo.

I britská vláda chystá velké úspory. V sobotu vyzvala ministerstva, aby počítala s možnými škrty až do 40 procent rozpočtu. To je mnohem větší rozsah úspor, než uváděl nouzový rozpočet minulý měsíc. Vláda ministerstvům původně oznámila, že ve snaze omezit rekordní deficit budou muset veřejné výdaje ve většině oblastí klesnout o čtvrtinu.

Mluvčí britského ministerstva financí zdůraznil, že uvedených 40 procent není konečná úprava, ale jen jedna z možností, která má sloužit jako výchozí bod diskuse pro následující měsíce. Tak vysoké míře úspor se však přece někdo vyhne. Uniknou jim ministerstva školství, zdravotnictví a obrany. Většina ostatních úřadů ale bude muset své plány ořezat.