Evropa chválí Británii za škrtání výdajů

Brusel – Evropská unie ocenila britský plán snížit veřejné výdaje. Evropská komise dnes uvedla, že nové rozpočtové škrty britské vlády jsou v souladu s rozhodnou fiskální konsolidací, aniž by dusily rodící se oživení ekonomiky. Jiné evropské státy v poslední době kritizovaly Británii za to, že nedělá dost, aby svůj deficit udržela pod kontrolou. Její letošní záporný rozdíl mezi příjmy a výdaji bude představovat téměř 11 procent hrubého domácího produktu a bude to jeden z nejvyšších schodků v celé 27členné unii.

Británie ministerstvům seškrtá čtvrtinu výdajů

Koaliční vláda premiéra Davida Camerona minulý měsíc oznámila, že chce v nynějším fiskálním roce snížit deficit o 1,5 procenta. Tři čtvrtiny z toho mají zajistit škrty ve výdajích, které mají během čtyř let pro většinu ministerstev dosáhnout až jedné čtvrtiny.

V pondělí uvedlo britské ministerstvo financí, že chce kabinet snížit závazky výdajů o 1,5 miliardy liber (zhruba 46,2 miliardy korun), aby zredukoval rekordní rozpočtový deficit. O největší balík přijde vzdělávání. Škrty ho připraví o miliardu liber.    

Všechny unijní vlády odsouhlasily, že začnou snižovat deficity svých rozpočtů, aby je do určitého data dostaly pod evropský limit tří procent HDP. Británie si tento horizont dala nejdále, a to na fiskální rok 2014 až 2015, kdy chce schodek snížit na 2,3 procenta HDP.