Dobrá zpráva pro české exportéry - Německo hodně dováží

Berlín – Německo hodně dováží, a to je pro Česko velmi dobrá zpráva. K našim západním sousedům totiž vyvážíme nejvíce. V květnu meziměsíčně dovoz do země vzrostl o téměř patnáct procent, což byl nejvyšší růst od znovusjednocení země. Přebytek obchodní bilance se proto snížil na 10,6 miliardy eur (270 miliard korun) z dubnových 12,8 miliardy eur. S takovými údaji přišel dnes spolkový statistický úřad. Analytici naopak očekávali, že přebytek v květnu bude narůstat až k 13,5 miliardy eur. Německo je přesto druhým největším vývozcem na světě za Čínou.

Německo dovezlo zboží za 70 miliard

Snížení přebytku by bylo ještě větší, kdyby hodnota zboží a služeb vyvezených v květnu ze země nestoupla o 9,2 procenta na 80,8 miliardy eur. Dovoz pak činil 70,3 miliardy a podle údajů Bundesbanky byl rekordní. Meziročně se vývoz zvýšil o 28,8 procenta, nejvíce za deset let. Dovoz pak stoupl o 34,3 procenta, nejrychleji od roku 1989.

„Vývoz je jednoznačně pohonem německého růstu. Ale prudký nárůst dovozu trochu zastiňuje celkový obraz růstu,“ komentoval údaje ekonom WestLB Jörg Lüschow. Upozornil však rovněž na silné výkyvy v jednotlivých měsících. V dubnu vývoz i dovoz naopak klesaly. Výhled vývozu však i nadále zůstává dobrý. „Těžíme z rozkvětu v Asii. Pomoci by mělo i slabší euro. To je důvod, proč vývoz zůstane hlavním pilířem růstu i v roce 2011,“ dodal ekonom.

Za květnové rekordy může islandská sopka

K obnovení růstu vývozu a dovozu po dubnovém poklesu podle analytiků zřejmě přispělo i dubnové zastavení letecké přepravy nad Evropou kvůli prachu z islandské sopky. Přeprava některého zboží se tak zpozdila a posunula až do května.

Německá ekonomika se v druhém čtvrtletí 2009 vymanila z nejhorší poválečné recese. Oživení v posledních měsících zrychlilo, stále však přetrvávají obavy, zda bude ekonomika schopná v růstu dále pokračovat s ohledem na dluhovou krizi v eurozóně a opatření na snížení rozpočtového schodku.