Chcete srazit náklady na dovolenou? Vyražte s německou cestovkou

Praha – Až o třetinu levněji může vyjít dovolená, pokud si ji místo v české cestovce objednáte u německé konkurence. Nejmarkantnější rozdíl je u zájezdů do exotických zemí, jako je například Kuba, Maledivy či Dominikánská republika. Levněji vyjdou také zájezdy typu super last minute. Než ale Češi koupí zájezd u německé cestovky, měli by dobře zvážit i komplikace, které to s sebou může nést. Kromě jazykové bariéry to může být například delší cesta na letiště, na které můžeme nabrat větší zpoždění.

Hlavní výhodou, která láká Čechy k nákupům v Německu, je samozřejmě cena. „Odhadujeme, že zhruba tak 30 procent je rozdíl mezi zájezdy českých a německých cestovních kanceláří. Samozřejmě to záleží na destinacích,“ uvedl jednatel společnosti Airstop.cz Jaromír Matoušek. „U některých středomořských destinací může být last minute těsně před odletem z Německa levnější o 10, 15 až 20 procent,“ dodal mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Mezi další důvody, které vedou Čechy k cestování s německou konkurencí, patří širší nabídka zájezdů, destinací i hotelů, z nichž mohou vybírat. Více možností zůstává i při nákupech na poslední chvíli. „Důvodem je velikost německého trhu, proto v rámci super last minute zbývá větší množství neprodaných zájezdů,“ vysvětlil viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. „V letošním a v loňském roce se německým cestovním kancelářím nedaří, propad je tam cca 40procentní, proto hledají své klienty, kde mohou,“ popsal další důvod, který tlačí na ceny německých cestovek Papež.

Z Německa na dovolenou levněji (zdroj: ČT24)

Bez němčiny to nepůjde

Pokud se Čech rozhodne objednat si zájezd v Německu, musí počítat s tím, že bude potřebovat alespoň základy němčiny. Přečíst by si měl umět smlouvu, nezbytností je také alespoň základní komunikace s delegátem. Bez cizího jazyka se neobejde ani při případné reklamaci, i když tady mu vyřizování usnadní lepší legislativa. V Německu díky speciální tabulce nespokojený zákazník jasně ví, na jakou kompenzaci má nárok.

„Když spotřebitel bude ubytován v jiné destinaci, než mu bylo proklamováno, tzn. ne 100 metrů od pláže, ale třeba 2 kilometry od pláže, má v tom případě nárok na kompenzaci 10 až 20 procent z ceny zájezdu,“ uvedl příklad odškodnění podle tzv. frankfurtské tabulky právník Evropského spotřebitelského centra Martin Rezek.

Německé cestovky navíc českým klientům nepomohou se zajištěním víza. Obvykle ani nevědí, do jakých zemí Češi vízum potřebují a do jakých mohou cestovat bez něj. Turista tak bude v tomto ohledu odkázán zcela na sebe, zda potřebuje vízum, si bude muset ověřit u českých úřadů.

Cesta na zahraniční letiště vyjde dráž

Zatímco za samotný zájezd objednaný v Německu český turista ušetří, hlouběji do peněženky bude muset sáhnout při cestě na letiště, a to zejména v případě, pokud cestuje třeba z Moravy. Doprava na letiště navíc zabere více času a s délkou cesty se rovněž prohlubuje riziko případných dopravních komplikací. „Nejlépe je třeba cca 2 hodiny rezerva pro případ nehody nebo kolony,“ radí Okamura.

I přes možná rizika ale dává nižší ceně a většímu výběru u německých cestovních kanceláří přednost stále více Čechů. Loni jich s německou cestovkou vyjelo do zahraničí zhruba 50 tisíc. Pro srovnání: tuzemské cestovky prodaly v loňském roce přes 2 miliony zájezdů.

  • Pláž autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1783/178297.jpg
  • Dovolenou v zahraničí ročně tráví statisíce Čechů. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1754/175317.jpg
  • Cesta na letiště autor: Vojta Rejl, zdroj: AČCKA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1786/178504.jpg