Boháči drží v rukou zhruba deset bilionů dolarů, které lze investovat

Curych - Nejbohatší lidé světa drží bez většího užitku asi deset bilionů dolarů (zhruba 200 bilionů korun). Podle studie společnosti Scorpio Partnership nechtějí bohatí tyto peníze z řady důvodů investovat ani svěřit do správy. Ovšem pokud by se tento majetek podařilo získat soukromým bankéřům, odvětví správy majetku by mohlo svou velikost až zdvojnásobit. Studie uvádí, že soukromí správci majetku budou muset vynaložit značné úsilí, aby se jim podařilo přilákat nové klienty, a zajistit si tak do správy alespoň část z uvedeného jmění. Ukazuje se totiž, že bohatí teď nemají o služby velký zájem, zčásti proto, že manažeři nenabízejí u investovaných částek příliš vysoké zhodnocení.

Prvenství mezi správci majetku si udržel americký finanční ústav Bank of America, zatímco druhá příčka zůstala švýcarské UBS. Evropská banka se drží i navzdory tomu, že se dostala do křížku s daňovým úřadem ve Spojených státech, což poškodilo pověst ústavu. UBS se přiznala k tomu, že pomáhala bohatým klientům vyhýbat se placení daní. Třetím největším správcem majetku zůstal další americký finanční ústav Morgan Stanley.

Studie byla vypracována na základě odpovědí zhruba 230 manažerů, kteří se starají bohatým lidem o peníze. Soukromé banky měly ke konci loňského roku ve správě majetek bohatých klientů v objemu asi 16,5 bilionu dolarů (zhruba 331,6 bilionu korun), zatímco na konci roku 2008 hodnota spravovaného majetku činila asi 14,5 bilionu dolarů. Meziročně se jedná o téměř 14procentní růst, převážně díky zlepšení situace na burzách.