Evropská centrální banka omezila nákupy státních dluhopisů

Frankfurt nad Mohanem - Evropská centrální banka minulý týden prudce snížila nákupy státních dluhopisů, které na trzích praktikuje už dva měsíce. Podle pozorovatelů to naznačuje, že kontroverzní program podpory trhu obligací v eurozóně by mohl být brzy ukončen. ECB dnes sdělila, že minulý týden nakoupila dluhopisy jen za jednu miliardu eur (zhruba 25 miliard korun) po průměrných čtyřech miliardách eur v předešlých třech týdnech. Od 10. května, kdy byl program spuštěn, banka nakoupila obligace celkem za 60 miliard eur. ECB přikročila k nákupům vládních dluhopisů, aby na trzích obligací zabránila prohlubování nákazy řeckou dluhovou krizí.

Hrozilo, že kvůli prudce rostoucím úrokům by si na trhu po vysoce zadluženém Řecku nemohly dovolit půjčovat ani další ohrožené země jako Španělsko nebo Portugalsko a bez rozsáhlé pomoci by musely vyhlásit bankrot. ECB se politickým tlakům na kupování dluhopisů původně vzpírala, protože se obávala růstu inflačních tlaků a pádu své protiinflační prestiže. Nakonec však pod hrozbou těžké krize eura svolila a plán oznámila v rámci rozsáhlého stabilizačního balíku pro eurozónu v celkové sumě 750 miliard eur.

Minulý týden již šéf ECB Jean-Claude Trichet poukázal na to, že nákupy dluhopisů na trzích banka zpomaluje. Německý zástupce v řídicím výboru banky Jürgen Stark v pátek prohlásil, že program bude ukončen, pokud se situace na trhu bude dál zlepšovat. Právě Němci mají s nákupy dluhopisů největší problémy a šéf vlivné Bundesbanky Alex Weber několikrát vůči nim vyjádřil značné výhrady. ECB má výslovně zakázáno kupovat dluhopisy přímo od vlád, což by se rovnalo tištění peněz, a nákupy obligací na sekundárním trhu se nebezpečně blíží porušení tohoto zákazu.

Situace na trzích dluhopisů zemí eura se v posledních týdnech stabilizuje a Řecko si tento týden zkusí půjčit na trhu poprvé od začátku května, kdy sjednalo rekordní mezinárodní finanční pomoc 110 miliard eur. Úroky z portugalských desetiletých dluhopisů urazily už půl cesty k normálu a dnes byly na 5,44 procenta proti 6,61 procenta těsně před 10. květnem, stále však nad úrovní 4,5 procenta z počátku roku.

Eura
Zdroj: ČT24/frenchfriends.info