Už příští rok zkontroluje unie svým členům rozpočty

Brusel - Expertní skupina tvořená zejména ministry financí Evropské unie se dnes v Bruselu shodla na přísnějším posuzování národních rozpočtů. Nová pravidla by měla začít platit od příštího roku. Kvůli evropské kontrole národních rozpočtů, která má zabránit opakování řecké dluhové krize, se před časem strhla dokonce roztržka na české politické scéně. Nastupujícímu premiérovi Petru Nečasovi (ODS) se tato myšlenka příliš nezamlouvá, kdežto odcházející ministr financí Eduard Janota ji v Bruselu podpořil.

Takzvaný evropský semestr, jak celou proceduru unie nazývá, je v podstatě jen změnou načasování odevzdání a kontroly takzvaných konvergenčních programů a programů stability. Ty země EU a eurozóny Evropské komisi posílají na podzim každého roku a nastiňují v nich vývoj státního hospodářství v nejbližších letech. Místo podzimu nyní mají státy programy odevzdávat na začátku roku.

Unie si od změny v posuzování rozpočtů slibuje větší dohled nad případným špatným vývojem v některém z členských států. Chce tak zabránit opakování řecké dluhové krize. Řekové totiž několik let vylepšovali vlastní hospodaření prostřednictvím statistických podvodů, jejich dluh byl tak nakonec daleko vyšší a od bankrotu je zachránila jen masivní půjčka od zemí eurozóny.

Posuzování rozpočtových parametrů v Bruselu vyvolalo před nedávnem mediální „přestřelku“ mezi Petrem Nečasem a Eduardem Janotou. Nečas kritizoval Janotu, že na zasedání ministrů financí EU posuzování rozpočtů v Bruselu podpořil. Janota ovšem odmítl, že by unijní návrh měl jakýkoliv dopad na národní suverenitu či pravomoci českého parlamentu.