Cenový boj na českém energetickém trhu se zostřuje

Praha - Tuzemský alternativní dodavatel elektřiny a plynu Bohemia Energy se pokusí přetáhnout konkurenci zákazníky prostřednictvím garance nejnižších cen. Pokud záruky nedodrží, může zákazník smlouvu vypovědět bez jakýchkoli poplatků, v jiném případě zaplatí 2 500 korun. Firma si od této akce slibuje, že do konce roku přiláká 100 tisíc nových zákazníků, tedy zhruba polovinu počtu, který obsluhuje nyní. Nová nabídka povede k dalšímu vyostření konkurenčného boje na energetickém trhu v ČR.

„Touto nabídkou elektřiny a plynu míříme na dosud loajální většinu zákazníků ČEZ, E.ON, PRE, RWE a Pražské plynárenské, kteří by sice chtěli platit za plyn a elektřinu nižší ceny, ale nechtějí se každý rok zabývat otázkou, zda neudělali chybu, zda neplatí více, než kdyby zůstali u svého původního dodavatele,“ uvedl jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík.

Klient se může rozhodnout, na kolik let smlouvu s garancí ceny podepíše. Minimálně to můžou být dva roky, nejvíce deset let. Službu mohou využít domácnosti i malé a střední firmy.

Zákazník, který se pro garantovanou smlouvu rozhodne, bude dostávat každoročně za poplatek 252 korun analýzu cen elektřiny na českém trhu. Srovnání se bude týkat cen elektřiny, které dodavatelé nahlásí k 30. listopadu na další kalendářní rok. U plynu se bude analýza týkat aktuálního roku. Zákazník ji dostane vždy na začátku třetího čtvrtletí, protože ceny plynu se mění kvartálně a podle Bohemia Energy tak není možné analyzovat jeho ceny na rok dopředu.

Malí dodavatelé většinou nabízejí nižší cenu

Konkurence se na trhu s energiemi v poslední době vyostřuje. Přibývá malých hráčů, navíc ČEZ a RWE začaly kromě elektřiny dodávat také plyn. Řada zákazníků tak stojí před volbou, zda dát přednost prověřené firmě, od které odebírá energii roky, anebo zvolit menšího, obvykle levnějšího hráče na trhu.

Podle ekonomů dosahují malé firmy nižší ceny tím, že dokáží pružněji reagovat na aktuální změny cen na burzách. „Levnějších cen samozřejmě dosahují využitím nákupních příležitostí, protože cena na burze se pohybuje v trendech, a když si někdo nakoupí elektřinu za velice výhodných podmínek, nakoupí si signifikantní balík, je to třeba menší hráč na trhu, tak potom samozřejmě může být levnější než ti velcí, kteří jdou cestou kontinuálního nákupu,“ zdůvodnil Petr Novák, analytik společnosti Atlantik FT.

Na cenu se kvůli sílící konkurenci ale snaží tlačit i velcí hráči. Navíc řada zákazníků se změnou dodavatele váhá, protože se domnívají, že i menší hráči budou mít postupně tendenci vyrovnávat ceny s těmi většími.

Ani sílící konkurence však stále nestlačila cenu energií na úroveň běžnou jinde v Evropě. Ceny elektřiny v Česku jsou dokonce šesté nejvyšší v Evropě. Češi tak za elektrickou energii platí dokonce více než Rakušané nebo Francouzi.