Opencard od srpna zlevní, nově bude k mání na internetu

Praha – Od 1. srpna se sníží většina poplatků, které lidé platí v souvislosti s využíváním karty Opencard. Například za vydání červené karty na počkání lidé zaplatí jen 250 korun místo dosavadních 400. Z 500 na 300 korun klesne také poplatek za vydání karty s kontaktním čipem, která umožňuje držitelům mít na kartě elektronický podpis. Klasické vydání karty zůstane i nadále zdarma. Přibude i nová možnost – objednat si kartu přes internet.

„Vzhledem k tomu, že s přechodem na elektronické jízdné bude držitelů Opencard výrazně přibývat, požádal jsem společnost Haguess, aby služby Opencard zlevnila,“ vysvětlil rychlý pokles cen náměstek primátora Milan Richter (ODS).

Kromě levnějšího vydání zbrusu nové karty, vyjde výrazně levněji i vystavení duplikátu při odcizení karty. Zatímco v současnosti se platí 400 korun, nově bude poplatek činit pouze 50 korun. Držitel ale bude muset předložit doklad o odcizení Opencard vystavený policií. Kompletní nový ceník je k dispozici na webových stránkách Opencard.

Opencard z pohodlí domova

Aby si lidé pořídili Opencard, už nebudou muset běhat do knihoven nebo na další kontaktní místa. „Žadatelé o Opencard nemusí navštěvovat kontaktní místo, mohou požádat přes internet a fakticky do místa bydliště, do zaměstnání jim bude Opencard dodána,“ informoval Richter. Za doručení karty zájemce zaplatí 150 korun.

Magistrát spolu se společností Haguess bude rovněž pracovat na zavedení nového typu Opencard, který by neuchovával osobní údaje. Na kartě by ale byla natištěna fotografie a bylo by tam uvedeno jméno a příjmení. Takový typ karty bude použitelný především pro ty, kteří chtějí průkazku používat v MHD. Magistrátní odbor informatiky společně s dopravním podnikem a společností Haguess ale musí nejprve zpracovat studii, která by navrhla technické řešení nové karty.

Projekt Opencard od začátku provázejí pochybnosti, podle kritiků je předražený a nenabízí Pražanům všechny služby, které od něj byly očekávány. Systém Opencard už proto prověřily tři audity. První koncem loňského roku vyčíslil náklady na 888 milionů korun, příjmy byly ale nulové. Auditoři také poukázali na řadu chyb při řízení projektu nebo na nevýhodné smlouvy, které město uzavřelo s firmou Haguess. Některé závěry se ale liší, jeden posudek se domnívá, že Praha porušila zákon o veřejných zakázkách, druhý toto tvrzení vyvrací. Praha se proto pokouší projekt zachránit.

Pražské metro
Zdroj: ČT24