Řekové netrpělivě čekají na turisty, navíc s otevřenou náručí

Heraklion – I když hlavní sezóna v Řecku obvykle začíná v půlce května, ani začátkem června hotely a pláže ve švech nepraskaly. A to i přesto, že právě červen přinesl u nabídek zájezdů na poslední chvíli nejnižší ceny za poslední léta. České cestovní kanceláře mluví o 10 až 15procentním zlevnění. Ostatní zájezdy se pak prodávají na úrovni srovnatelné s loňskou. Řecko je navíc typické pro klienti, kteří se vrací a objednávají si například po řadu let stejný pokoj ve stejném letovisku.

Řekové bydlící na ostrovech jsou na cestovním ruchu závislí. Továrna na dovolené je totiž živí ze 70 až 80 procent. Zbylých zhruba 20 procent lidí se zabývá zemědělstvím. „Nejsme z letošních problémů vůbec nadšeni. Řecko a hlavně Kréta se vůbec nezměnila, pokračujeme stále stejně, chceme, aby hosté cítili naší otevřenost a pohostinnost,“ zdůrazňuje předseda krétské společnosti pro turistický ruch Theodoros Milonakis.

Podle Konstantina Lagoudakise, starosty oblasti Malia, letos kvůli krizi začala sezóna o dost později. „Ta čísla jsou velice nízká, zatím tak o 15 procent nižší než loni. Snažíme se zachránit alespoň část téhle sezóny,“ dodal. Místní na účet hospodářství dokonce i vtipkují, na tzv. řeckých večerech připravovaných nejčastěji pro turisty, jsou k slyšení slova jako: „Vidíte, tohle je ta řecká krize“, a přitom vesele popíjejí a tancují.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Češi si na řecké služby letos nestěžovali, spíše naopak

„Potom, co se vrátili první klienti z Řecka, přinesli tu nejlepší informaci a reklamu pro Řecko. Totiž že dovolená byla perfektní, co se týká služeb. Řekové si váží toho, že tam klienti cestují… Cítíme, že klienti začínají zase Řecko objevovat,“ říká Tomáš Brejcha, mluvčí společnosti Čedok. Navíc turisté si pochvalují, že je v Řecku méně turistů, nemusí se tlačit ve frontách a pláže jsou prázdnější.

„Dá se těžko říci, zda na konci sezony se poptávka vyrovná minulému roku. Předpokládáme, že ne,“ říká Brejcha. „Od problémů, které Řecko postihly, jsme zaznamenali 10procentní propad ve srovnání s loňským rokem. V současné době se to mírně zlepšuje a začíná zájem po Řecku narůstat,“ dodává.

Ceny zájezdů do Řecka se snížily v řádu procent, ale například u last minute nabídek se červen dostal k nejnižším hodnotám za poslední dobu. Podle cestovní kanceláře Exim Tours jsou nižší až o 10 až 15 procent, nyní jsou ceny srovnatelné s loňskem. 

Řecko přitahovalo ještě před vypuknutím recese každý rok asi 15 milionů turistů, jen z Česka jich pravidelně přilétalo zhruba 400 000. „Myslím, že Řecko trochu zaspalo, tím, že se zabývalo samo sebou a přestalo myslet na svou konkurenci. Třeba bývalé státy Jugoslávie, Bulharsko a Rumunsko snížily ceny hned na začátku roku a tím přetáhly klientelu, která by do Řecka jezdila. Myslím, že ceny, které v nejbližší budoucnosti Řekové nabídnou, budou dostatečně motivační, aby i Čech přestal číst noviny a přemýšlel o tom, jestli do Řecka pojede nebo ne,“ říká Pavel Hlinka, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu pro ČR.

Ještě donedávna byly přitom pro řecké ostrovy symbolické hlavně slunce, moře, olivové háje, kulinářské speciality a bohatá historie. Teď se každému vybaví spíš palcové titulky v novinách - stát před krachem. „Věřím, že nejdřív musíme zlepšit náš obraz v médiích, musíme pracovat na publicitě. Potřebujeme taky podporu od naší vlády,“ vysvětluje starosta Malie.

Konstantinos Lagoudakis, starosta oblasti Malia

„Doufám, že velkým úsilím se nám podaří turisty přesvědčit, že Řecko zůstává stále velmi atraktivní zemí a hlavně bezpečnou zemí.“

  • Řecko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1709/170885.jpg
  • Řecko zdroj: Visit Greece, Facebook http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1620/161904.jpg
  • Řecko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1791/179013.jpg