Grónsko prodává ledovce dřív, než roztají

Nuuk - Grónsko prodává svůj ledovec a firmy mají zájem. Křišťálově čistou vodu, která je uvězněná v deset tisíc let starém ledu, chtějí zabalit do lahví. Ledovec v lahvi se bude prodávat s přívlastkem „luxusní“. Už i obyvatelé největšího ostrova světa chtějí být součástí světového byznysu s pitnou vodou, který dosahuje mnoha miliard dolarů. Povolení k těžbě zmrzlé vody už mají čtyři firmy. Jednou z nich je například kanadská Iceberg Canada Corporation.

Jan Svoboda z Hydrogeologické společnosti

„Je to voda, která není kontaminovaná lidskou činností, a díky tomu obsahuje jen látky, které jsou součástí přírody.“

Výroba pitné vody z ledovce ale bude drahá. Podle listu Financial Times Deutschland budou zájemci potřebovat speciální lodě, se kterými se k němu dostanou co nejblíže. Posádka lodí poté bude odlamovat části ledu, které se na pevnině rozpustí. Následuje úprava a plnění lahví. V žádném unijním státu, a tedy ani v Česku, taková voda není k dostání. Evropská unie totiž zatím prodeji ledovcové vody nedala zelenou. V Evropě si ji tak zájemci mohou koupit pouze ve Švýcarsku.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Mezi zájemci o luxusní vodu lze najít především milovníky zdravého životního stylu. Je totiž velmi drahá. Obchodníci ale věří, že poptávka po vodě z Grónska poroste. Lidé totiž obecně za rok vypijí daleko více stolní vody než té minerální. A to platí i pro Českou republiku. „Spotřeba se pohybuje na úrovni 55 litrů pro minerální vody a pro stolní 113 litrů,“ potvrzuje Richard Piluna z GFK Czech.

Některá média začínají spekulovat o tom, že chce Grónsko prodat ledovce dříve, než se roztají. Ostrov investory pobízí už od roku 2005. Teď se ale snaží prodej zmrzlé vody podpořit ve velkém. Osmdesát procent ostrova je sice pod ledem, zelených ploch ale přibývá. Oblast je přitom považována za druhý největší rezervoár pitné vody na světě. Jedničkou je nejchladnější kontinent světa, tedy Antarktida. „Celá Antarktida, to máte neuvěřitelně připravený rezervoár pitné vody,“ říká Svoboda. V Grónsku se nachází jen 8 procent pevninského ledovce, Antarktidu obklopuje 91 procent.