Google zvýšil tržby i zisk, přesto na burze propadá

San Francisco – Americká společnost Google, která provozuje největší internetový vyhledavač na světě, ve druhém čtvrtletí vytvořila čistý zisk 1,84 miliardy dolarů (zhruba 36,5 miliardy korun). Oproti loňsku to představuje zhruba 24procentní nárůst. Přesto se Google radovat nemůže. Poprvé po dvou letech hospodářský výsledek firmy nenaplnil odhady analytiků. Proto akcie firmy reagovaly propadem téměř o čtyři procenta.

Google už v letošním roce provedl několik významných strategických změn, včetně rozhodnutí ukončit spolupráci s čínskými úřady na cenzuře výsledků vyhledávání. Google za to ale zaplatil dalším poklesem tržního podílu na čínském internetu, který je z hlediska počtu uživatelů největší na světě. Podle analytiků stojí tento krok i za více než 20procentním propadem kurzu akcií firmy od začátku roku.

Management Googlu nyní plánuje další mohutné investice, které mají zajistit růst firmy v budoucnu. Velké sumy peněz chce vkládat především do výzkumu a vývoje, stejně jako do náboru nových expertů, aby snáze proniknul do nových segmentů trhu. Podnik je pod značným tlakem, aby udržel růst, který od něj Wall Street očekává.