Goldman Sachs zaplatí 550 milionů dolarů za údajný podvod investorů

Washington/New York - Největší americká investiční banka Goldman Sachs, která byla jedním z hlavních aktérů světové finanční krize, přistoupila na dohodu a dobrovolně zaplatí zhruba 550 milionů dolarů (asi 10,9 miliardy korun) za to, že podle Komise pro cenné papíry (SEC) uváděla investory v omyl. Jde o největší pokutu, jakou SEC ve své historii udělila. Goldman nicméně vinu stále odmítá, tvrdí, že obvinění bylo zpolitizované.

Dohoda mezi bankou a regulačním úřadem předpokládá, že Goldman zaplatí pokutu 535 milionů dolarů a dále vrátí 15 milionů dolarů, které od klientů vybral na poplatcích. Z celkové částky 550 milionů dolarů pak 300 milionů dostane vláda, zbylých 250 milionů půjde na odškodnění dvou bank, které na zmíněných investicích prodělaly.

„Jsme přesvědčeni, že dohoda je správným krokem pro naši společnost, pro naše akcionáře i pro naše klienty,“ oznámil Goldman. Banka přesto nadále trvá na tom, že nikoho nepodvedla.

Ředitel oddělení SEC pro vynucování právních předpisů Robert Khuzami dohodu s bankou označil za lekci pro všechny finanční společnosti na Wall Street. „Trvali jsme na tom, aby Goldman Sachs přistoupil na dohodu a uznal oprávněnost našich výhrad. Zejména to, že investorům poskytovali neúplné informace, například o střetu zájmů,“ prohlásil.

Přestože jde o vysoký trest, vadou na kráse pokuty je fakt, že částka, kterou banka zaplatí, představuje méně než pět procent jejího čistého zisku za loňský rok. Goldman totiž po odečtení výplaty dividend k prioritním akciím loni vydělal 12,2 miliardy dolarů, takže na pokutu si vydělá za zhruba dva týdny.

Josef Stoulil, analytik Capital Partners:

„Pokuta je poměrně nízká. Pro trhy to ale znamená de facto konec určité tříměsíční nejistoty kolem akcií Goldman Sachs a také se to projevilo na kurzové úrovni Goldman Sachs.“

O co ve sporu šlo?

Komise nejvlivnější banku na Wall Street obvinila letos na jaře. Kladla jí za vinu, že prodávala investiční nástroje odvozené od hypoték, aniž by dostatečně vysvětlila všechny podmínky. Komise tvrdila, že banka měla svým klientům říci o údajném střetu zájmů. Jeden z jejích velkých klientů John Paulson totiž sázel na to, že zmíněné investice budou oslabovat. Celkem měla banka podle komise svým jednáním připravit klienty zhruba o miliardu dolarů.

Goldman Sachs namítá, že nešlo o žádný cenný papír určený běžným investorům, nýbrž sofistikovaný produkt pro profesionální investiční firmy. Paulson na sázce vydělal díky následnému všeobecnému propadu trhu bydlení miliardu dolarů, zatímco ostatní investoři stejnou sumu prodělali, a to včetně samotné Goldman Sachs, která si na růst hypotečních dluhopisů vsadila stejně jako většina ostatních.

Oznámení o urovnání civilního sporu burzovní komise oznámila jen několik hodin po tom, co Kongres schválil největší regulaci finančního sektoru od Velké hospodářské krize 30. let minulého století. Regulace se v převážné míře dotýká právě fungování bank na Wall Street.