Slovensko chystá velký úsporný balík

Bratislava – Slovenské ministerstvo financí chce ozdravit státní finance – na příští rok proto chystá velký úsporný balík za 1,66 miliardy eur (42 miliard korun), což představuje 2,5 procenta ročního výkonu ekonomiky. V rozhovoru pro deník Sme to řekl ministr financí nové středopravé vlády Ivan Mikloš. Kromě výdajových škrtů chce zvýšit rozpočtové příjmy. Hospodaření vlády se totiž loni kvůli ekonomickému poklesu výrazně zhoršilo. Podle Mezinárodního měnového fondu letos deficit veřejných financí Slovenska vystoupí na 7 až 8 procent hrubého domácího produktu.

Po červnových parlamentních volbách zveřejnilo ministerstvo novou prognózu, podle které se bilance veřejných financí na příští rok zejména kvůli výpadku příjmů z daní a odvodů zhorší proti dosavadním odhadům o 1,15 miliardy eur (1,6 procenta HDP). Nová středopravá koalice, která vystřídala levicový kabinet Roberta Fica, mezi základní cíle svého programu zařadila konsolidaci veřejných financí.

„Myslím si, že to nebude možné uskutečnit jen na straně výdajů, ale bude třeba dělat opatření i na straně příjmů,“ řekl Mikloš o úsporném balíku a nevyloučil zvýšení daně z přidané hodnoty. Detaily neuvedl s tím, že je chce projednat nejprve na ministerstvu a pak se zástupci koalice. Dodal, že celkové daňové a odvodové zatížení by však stoupnout nemělo.

Slovensko bude šetřit (zdroj: ČT24)

Vyšší daně a méně výjimek

List Hospodárske noviny s odvoláním na důvěryhodný zdroj dnes napsal, že stát zvažuje zrušení různých výjimek z daně z příjmu. Ve hře údajně zůstává i sjednocení a následné zvýšení sazby DPH o dva až tři procentní body. Nyní Slovensko u většiny zboží uplatňuje 19procentní sazbu.

Iveta Radičová, slovenská premiérka:

„Nebudou to zásahy, které zvýší celkové daňové zatížení občanů, a nebudou to opatření, která by znemožnila tvorbu nových pracovních míst.“

Loni slovensko hospodařilo se schodkem 7,3 procenta HDP. Ve své poslední prognóze přitom zvýšilo ministerstvo odhad letošního schodku veřejných financí na 6,98 z 5,5 procenta HDP. Ještě vyšší schodek - okolo osmi procent HDP – očekává Mezinárodní měnový fond, jehož mise je v těchto dnech na Slovensku.

"Těch osm procent potvrzuje, že jsme zdědili veřejné finance ve špatném
stavu,„ prohlásil Mikloš. “Do konce roku 2013 se chceme dostat s deficitem veřejných financí pod tři procenta HDP, jak to od nás požaduje Brusel," dodal nekompromisně.