S podnikateli se v Česku „roztrhl pytel“, je jich 2,2 milionu

Praha – Čechy stále víc láká podnikání. Jen za první letošní půlrok přibylo v České republice podle statistik ministerstva průmyslu a obchodu víc než 30 tisíc podnikatelů, nyní tak podniká 2,206 milionu občanů, což je vůbec nejvyšší číslo v novodobé historii země. Zájem o podnikání přitom mají i cizinci. Z jejich řad takto v Česku působí skoro 90 tisíc lidí.

Podle odborníků se ukazuje, že Češi se v obtížné ekonomické situaci snaží postavit na vlastní nohy a dávají tak mnohdy přednost riziku podnikání před jistotou zaměstnání. „S údaji je však nutné pracovat opatrně. Ne každý, kdo podniká, se svojí činností i uživí, a řada lidí si podnikáním jen přivydělává. Nad nárůstem podnikatelů navíc visí velký otazník, který se nazývá švarcsystém,“ komentoval statistiky zástupce šéfredaktora serveru Podnikatel.cz Daniel Morávek.

Právě takzvaný švarcsystém totiž může podle některých odborníků stát za zvýšením počtu podnikatelů. Firmy, aby ušetřily náklady, propustí své zaměstnance, a zpětně je najmou s živnostenským listem. Nemusí tak za ně platit odvody na pojistném. Pokud navíc podnikatelé koncipují smlouvu tak, že smluvní strana bude dodávat služby, a ve smlouvě je uveden pouze termín dodání, kontrolním úřadům se švarcsystém obtížně dokazuje, vysvětlil Morávek.