Eurodotace přinesly Písku reprezentativní prostory

Písek - Město Písek chtělo díky jediné žádosti o evropské dotace opravit chátrající budovy sladovny, proměnit ji na Centrum ilustrace pro děti, oživit gotické parkány či upravit nábřeží. Písek nakonec uspěl ve všech bodech. Projekt Regenerace historického jádra města na břehu Otavy mezi Kamenným mostem a Putimskou branou podalo ke schválení před šesti lety. V minulosti nejzanedbanější část centra města už dnes žije novým životem.

Vše vzniklo na půdě bývalé sladovny, průmyslové budovy z druhé poloviny 19. století, která byla stále větším šrámem na kráse historického centra. Od roku 1995 je budova ve vlastnictví města, od té doby se Písek pro ni snažil najít využití. „Tam se střídal projekt hotelu s projektem bytového domu, potom tam měl být archiv, ale bohužel to byla tak veliká budova, a navíc velké investiční prostředky,“ uvádí Kateřina Sušická z Městského úřadu Písek.

K vytvoření nového kulturního stánku inspiroval tvůrce písecký rodák Radek Pilař a jeho dětmi milovaný Cipísek. Nápad vyvolaný slovní hříčkou se jménem loupežnického synka se ujal. Město se ovšem řídilo heslem, že se skromnost nevyplácí a vstoupilo do soutěže o evropské dotace s nebývale nákladným projektem. „Součástí tohoto projektu byl i kanalizační sběrač pod promenádou,“ dodává Sušická.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Hana Rambousková, místostarostka města Písek

„Do dnešní doby je to pro město největší a finančně nejnáročnější projekt.“

Vůbec největší proměny se ale dočkalo nádvoří sladovny, které nebylo nikdy přístupné veřejnosti. Sloužilo jako technický dvůr pro dopravu obilí a manipulaci se sladem. Ze všeho nejdražší byla právě rekonstrukce historické budovy sladovny. Připravila městu i stavbařům řadu překvapení, jak dokládá stavitel Radek Kočí: „Dost složitou záležitostí bylo zpevnění kleneb, dále nám stále a trvale prosakovala do základové spáry voda.“

Projekt za 204 milionů pochvalují architekti i občané

Citlivou rekonstrukci ocenili Jihočeský kraj i architekti, stavitelé ale i občané Písku. Centrum dětské ilustrace přispívá k rozvoji cestovního ruchu nejen v Písku, ale v celém Jihočeském kraji. „Rozpočet byl na 167 milionů, celý europrojekt pak stál 204 milionů,“ přibližuje finanční nákladnost projektu Kateřina Sušická, jehož základem jsou moderní a interaktivní stálé expozice.

Díky evropské dotaci v Písku doslova ožila třetina historického centra. Slouží k užitku i zábavě (nejen) píseckých obyvatel. Výjimečnou měrou ale přispěla i k zachování dědictví pro příští generace.

  • Centrum ilustrace pro děti v Písku zdroj: www.mesto-pisek.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1811/181091.jpg
  • Město Písek zdroj: www.mesto-pisek.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1811/181094.jpg