Evropská komise dala zelenou internetovému sázení

Brusel - Spor o to, jak naložit se zahraničními sázkovými kancelářemi, které podnikají na internetu, pokračuje. Jasno není ani v Evropské unii. Zatímco Evropský soudní dvůr pro nelegální sázky je zakázal, Evropská komise nyní naopak dala virtuálním sázkám zelenou. Firma, která chce nabídnout sázky na internetu, nemusí mít v dané zemi licenci, ani pobočky. Vleklý spor o to, zda v zemi mohou působit firmy, které neodvádí daně, se tak dostává do další fáze.

Rozhodnutí komise se sice týká polského trhu, ale v Česku, které si se zahraničními provozovateli neví rady, je situace podobná. Evropská komise totiž nově musí posuzovat každý zákon týkající se hazardu na internetu.

České ministerstvo financí pracuje na novele zákona

Reportáž Zuzany Luňákové a komentář Tomáše Zídka (zdroj: ČT24)

Polský případ tak musí vzít na vědomí i ministerstvo financí, které nyní pracuje na novele zákona. Novela má být hotová během několika týdnů. „Evropská komise musí být zastáncem volného trhu, ale jednotlivé státy mohou, pokud mají silné argumenty, zvítězit. Pro nás to znamená hodně dobře připravit argumenty,“ říká náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Ondřej Schmidt, tiskový mluvčí společnosti Bwin:

„Toto rozhodnutí je naprostý přelom v dosavadní legislativě a v přístupu k on-line sázení. Tuzemské a zahraniční firmy musí mít stejné podmínky. Registrace na pobočkách, to nyní padlo a veškerá dosavadní argumentace je vlastně smetena.“

Současné rozhodnutí jde přitom naprosto proti trendu posledních měsíců. Například v červnu Evropský soudní dvůr v Lucemburku rozhodl, že byznys provozovatelů bez licence zakázat jde. Touto cestou se chtěl vydat i český stát. Rozhodnutí Evropské komise se nelíbí ani českým firmám.

„V tomto bodu to vypadá, jako by dokonce podporovaly nelegální provozovatele, se kterými mají všechny domácí firmy problémy. My díky tomu, že zahraniční firmy neplatí žádné daně, žádné odvody, jsme vůči nim nekonkurenceschopní,“ vysvětluje výkonný ředitel společnosti APKURS Marek Herman. U zahraničních firem přitom Češi jen v kurzových sázkách protočí čtyři miliardy korun. Další peníze spolykají on-line kasina a rulety.

Sázková kancelář
Zdroj: ČT24