ČNB udělila fyzické osobě pokutu 1,3 milionu

Praha - Rekordní pokutu fyzické osobě pokutu v hodnotě 1,3 milionu korun udělila Česká národní banka. Jan Werner jako vázaný zástupce pro firmu BFC Capital získal obec Dolní Bojanovice. Zastupitelé obce chtěli investovat téměř milion dolarů. Cenným papírům ale nerozuměli, a tak Wernerovi nechali volné ruce. Werner ale lhal o ztrátách z investic. Peníze navíc investoval přímo, což zákon neumožňuje. „Tuto situaci jsem řešil se svými nadřízenými, což byl můj manažer a ředitel pobočky. A brali jsme to tak, že je to přání klienta. Časem jsem si uvědomil, že je to v rozporu se zákonem, ale i přesto to bylo přání klienta,“ vysvětluje Werner.

„Vázaný zástupce je povinen každou transakci explicitně potvrdit klientem,“ připomíná ale Petr Zámečník, šéfredaktor Hypoindex.cz.

Dalším pochybením bylo to, že Werner zastupitelům podával zavádějící informace o svém obchodování, tedy že ne vždy přiznal ztráty. Výsledkem byla rekordní sankce 1,3 milionu korun. „Což by měla být hodnota poplatků, respektive provizí, které inkasoval. Plus sankčních 200 tisíc navíc,“ říká Zámečník.

Reportáž Michala Keborta a rozhovor s Vítem Kalvodou a Markem Polkou (zdroj: ČT24)

Kdyby nebyl Werner zástupcem, ale přímo zprostředkovatelem, hrozilo by mu i odejmutí licence. „K tomu dochází velmi zřídka, protože to je trest za opravdu nejzávažnější porušení zákona o cenných papírech,“ informuje Tomáš Zimmermann, mluvčí České národní banky.

Za poslední tři roky k tomuto kroku sáhla Česká národní banka jenom jednou. Letos na jaře přišla o licenci firma Proventus Finance, která měla špatný systém řízení rizik a také neplnila informační povinnosti.