Coca-Cole rostl zisk i tržby

New York – Světová jednička ve výrobě nealko nápojů – americká Coca-Cola – hlásí nárůst zisku. V letošním druhém čtvrtletí vydělala 2,37 miliardy dolarů, což je o 16 procent víc než ve stejném období loni. O pět procent na 8,67 miliardy dolarů se zvýšily i tržby, kterým pomohl růst prodeje na všech trzích s výjimkou Evropy.

Dohromady po celém světě Coca-Cola prodala meziročně asi o pět procent víc nápojů. Nejlépe si nadále vedly trhy mimo Spojené státy, naopak americký trh zaznamenal slabší růst. Coca-Cola i její rival PepsiCo hledají odbyt v zemích, jako je Indie a Čína, které vykazují silný růst a kde se i rychleji zvyšují platy.

Ve vyspělých zemích jako jsou Spojené státy a Evropa si už Coca-Cole nevede tak dobře, protože lidé kvůli hospodářským problémům stále dbají na to, aby moc neutráceli. Například v Evropě se kvůli tomu objem prodeje zhruba o jedno procento snížil. Coca-Cola taky uvedla, že lidé postupně mění spotřebitelské návyky a víc nakupují šťávy, čaje a balenou vodu. Vede je k tomu prý snaha více dbát o zdraví.

Zisk na akcii činil 1,02 USD a zvýšil se z předchozích 88 centů před rokem. Pokud by se ale nebraly v úvahu jednorázové položky v souvislosti s restrukturalizací, zisk na akcii by činil 1,06 USD. To je lepší výsledek, než čekali analytici.