Maďarsko se na rozpočtu dohodne s unií, MMF vynechá

Berlín - Maďarsko se musí na rozpočtu pro příští rok dohodnout s Evropskou unií, nikoli s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), s nímž už nemá smysl diskutovat o dlouhodobějších otázkách. Řekl to dnes v Berlíně po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou maďarský premiér Viktor Orbán. S MMF se podle něj není nutné už moc bavit, protože v říjnu Maďarsku vyprší s touto institucí smlouva o dvouletém úvěrovém programu.

Zástupci MMF a EU o víkendu předčasně ukončili prověrku plnění podmínek maďarského úvěrového programu, jejíž dokončení je pro Budapešť podmínkou uvolnění zbylých peněz z balíku v celkové sumě 25 miliard dolarů (493 miliard korun). Ukázalo se, že věřitelé mají na způsob snižování rozpočtového deficitu jiný názor než nová vláda strany Fidesz a nelíbí se jim zejména návrh nové bankovní daně.

Viktor Orbán:

„Jak snížit náš deficit ze 3,8 procenta HDP na úroveň pod třemi procenty, jak očekává Evropská unie, se musíme dohodnout nikoli s MMF, ale s EU. Musíme o tom vyjednávat s unií a to také uděláme.“


Neshoda s MMF a EU v pondělí otřásla maďarskými finančními trhy, v dalších dnech se však situace uklidnila. Orbán zdůraznil, že vláda rozhodně zajistí snížení letošního rozpočtového deficitu na dohodnutých 3,8 procenta HDP. „Ujistili jsme každého - investory i specialisty MMF, že Maďarsko nebude mít do konce tohoto roku deficit vyšší než 3,8 procenta. A tím naše smlouva s MMF končí. Od té chvíle už nemusíme jednat s MMF, ale s Evropskou unií,“ řekl Orbán.

Orbán se předtím vyjádřil, že to, jak Maďarsko dosáhne letošního cíle, je výlučně jeho zodpovědností. Podle dosavadní dohody má Maďarsko snížit deficit v příštím roce na 2,8 procenta HDP. Někteří maďarští činitelé tento cíl zpochybnili a místopředseda Fideszu Lajos Kósa dnes řekl, že MMF by měl být v této věci realistický.

Merkelová poznamenala, že Maďarsko musí respektovat rozpočtová pravidla EU o maximálně tříprocentním deficitu, i když není členem eurozóny. „Myslím si, že Maďarsko v posledních několika letech podniklo velmi energické kroky ke splnění požadavků na snížení deficitu,“ řekla. Rozpočtový deficit Maďarska bude letos nižší než schodek Německa a velké většiny ostatních zemí EU. Samo Německo plánuje snížit deficit pod tři procenta až v roce 2012.

Evropská unie
Zdroj: ČT24