Sazby hypoték jsou zpátky pod pěti procenty

Praha - Hypotéky v Česku dál zlevňují. Úrokové sazby se v průměru po téměř třech letech vrátily pod pětiprocentní hranici, konkrétně na 4,92 procenta. Oproti květnu se jedná o snížení o dvě desetiny procentního bodu, uvádí ukazatel Fincentrum Hypoindex. Objem nových hypoték poskytnutých občanům v prvním pololetí meziročně klesl o 6,2 procenta na 37,6 miliardy korun. To je nejméně od roku 2006, kdy Hypoindex vznikl.

Bankám se díky velice dobrým výsledkům v závěru pololetí podařilo umazat počáteční ztrátu za stejným obdobím loňského roku. Jen v červnu poskytly banky 4 830 hypotečních úvěrů v celkové hodnotě 8,2 miliardy korun. Meziměsíčně tak vzrostl prodej hypoték o 13,6 procenta u počtu a o 15,4 procenta u objemu nově uzavřených hypoték. V meziročním srovnání vzrostl v červnu objem hypoték o 1,4 procenta.

Zájem o variabilní úrokovou sazbu stoupá

Hypotéky zlevňují (zdroj: ČT24)

Průměrná úroková sazba v červnu klesla o další dvě desetiny procentního bodu na 4,92 procenta, a byla tak nejníže za poslední téměř tři roky. Pokles byl tažen rostoucím zájmem o hypotéky s variabilní úrokovou sazbou. „Zájem o variabilní sazbu stoupá natolik, že hypotéky s touto sazbou poskytly banky klientům více než hypotéky, u nichž jsou úrokové sazby podmíněny jednoletou fixací,“ uvedl Petr Zámečník, šéfredaktor serveru Hypoindex.cz.

Hypotéky s variabilní úrokovou sazbou si podle statistik Hypoindexu během několika měsíců, kdy je banky nabízejí, vydobyly téměř sedmiprocentní tržní podíl. Nejoblíbenější byly v červnu tradičně hypotéky s pětiletou fixací úrokové sazby s 42procentním podílem na celku. Podíl hypoték s tříletou fixací dosáhl 40 procent, jednoleté fixace tvořily šest procent červnových obchodů a zbylých pět procent připadlo na ostatní fixace.

Petr Zámečník, šéfredaktor serveru Hypoindex.cz

„Nejnižší sazba, kterou banky nabízí, se poskytuje u variabilních hypoték, které jsou navázány na mezibankovní úrokové sazby, a ty jsou aktuálně velmi nízké i díky nízkých sazbám ČNB.“

S pětiletou fixací hypotéky lze nyní dosáhnout na úrok nižší než pět procent

V červnu nejvíce zlevnily v meziměsíčním srovnání hypotéky s fixací úrokové sazby na pět let. Jejich průměrná úroková sazba klesla o 13 bazických bodů na 4,95 procenta. Úrokové sazby u tříletých fixací se snížily o 12 setin procentního bodu na 5,01 procenta, jednoleté fixace zlevnily o čtyři setiny bodu na 5,28 procenta.

U hypoték s variabilním úročením byla průměrná výše úrokové sazby 3,78 procenta, průměrná výše úvěru činila 2,033 milionu korun. „Z hlediska výše úvěru jsou hypoteční úvěry s variabilními sazbami proti průměrné hypotéce vyšší, což není neobvyklé, protože variabilní sazby jsou vhodné spíše pro bonitnější klienty. Výše splátky těchto úvěrů se může během roku změnit i o tisíc korun, a to jak v případě klidného vývoje na trzích, tak v případě problémů na trhu,“ dodal vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.