Počet průmyslových zakázek v EU i v eurozóně prudce roste

Brusel - Počet průmyslových zakázek v eurozóně i v celé Evropské unii zaznamenal podle Eurostatu v květnu prudký nárůst. Přestože index pro zakázky v dubnu rostl jen o 0,6 procenta, respektive 0,3 procenta, v květnu se jednalo již o 3,8 procenta v zemích platících jednotnou evropskou měnou a o 2,7 procenta v celé evropské sedmadvacítce.

Statistika ze zemí eura výrazně překonala očekávání analytiků, kteří předpovídali meziměsíční pokles o 0,1 procenta. Po nezohlednění výroby lodí, železničních vozidel či kosmického materiálu, které mají tendenci statistiky zkreslovat, by přitom průmyslové zakázky vzrostly o 2,6 procenta v eurozóně a v celé unii pak o 2,7 procenta.

Růst se přitom ještě výrazněji projevoval v meziročním srovnání, kdy potvrdil, že současné ekonomické oživení v EU táhne právě průmysl. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku index průmyslových zakázek v květnu vzrostl o 22,7 procenta v eurozóně a v Evropské unii o 20,1 procenta.

Druhé čtvrtletí bylo z hlediska hospodářství eurozóny silné

Giada Gianiová z finanční skupiny Citigroup

„Je to obzvláště silný růst. Nebyli jsme svědkem žádné korekce.“

Podle Giady Gianiové z finanční skupiny Citigroup se ukazuje, že druhé čtvrtletí z hlediska hospodářství eurozóny bylo silné a dobré nakonec je i třetí čtvrtletí, u nějž se dal předpokládat výrazný trend poklesu.

„Výrobní sektor byl bezpochyby nejdynamičtějším sektorem ekonomiky eurozóny v první polovině roku 2010, když těžil ze zlepšení spotřebitelské, ale především zahraniční poptávky,“ vysvětlil Howard Archer z IHS Global Insight. Podle něj průmyslu eurozóny pomohlo výrazné oslabení eura.

K zemím, kde se průmyslu daří nejlépe, patří v meziměsíčním srovnání i Česko. To je mezi třemi zeměmi, kde v květnu zakázky rostly nejrychleji v celé unii, konkrétně o 7,5 procenta. Z rychlejšího růstu se mohou těšit jen Dánové (13,4 procenta) a Estonci (12,1 procenta).

Nejvyšší propady průmyslových zakázek byly v Řecku

Objem průmyslových zakázek se ve srovnání s dubnem letošního roku propadl nejvíce v Řecku (-6,1 procenta), které se díky dluhům ocitlo na pokraji bankrotu, ale i v Nizozemsku (-6,1 procenta) a Velké Británii (-2,8 procenta).

Zakázky se v meziročním srovnání propadaly pouze v těžce zkoušeném Řecku (-1,0 procenta) a pak již jedině v Dánsku (-1,0 procenta). V celé řadě zemí je ovšem růst průmyslových zakázek ve srovnání s květnem roku 2009 masivní, především pak v Lotyšsku (69 procent), Estonsku (44,1 procenta) či v Maďarsku (40,6 procenta).