Ministr Drábek se setká se svým slovenským protějškem

Praha – Novopečený ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) se dnes v Praze setká se svým slovenským protějškem Jozefem Mihálem. Chystají se vyměnit si názory ohledně reforem, které v čele svých resortů oba plánují. Jedním z témat jednání by měla být například otázka důchodů. Drábek rovněž slibuje, že výplata sociálních dávek bude podléhat přísnějším kontrolám, než tomu bylo dosud.

Nečasův kabinet má v plánu zavedení systému, kdy by důchodci, jež si k penzi stále přivydělávají, platili vyšší daně. Slovenští důchodci zase dostali od svého nového ministra slib, že nepřistoupí ke zmrazení penzí. Nicméně před oběma šéfy rezortů leží stejný problém – jak zalepit díru ve státním rozpočtu. Jaromír Drábek přitom již dříve prohlásil, že hodlá přísněji kontrolovat práci na černo.

„Nemůžeme si dovolit platit ty, pro které jsou sociální dávky jen doplněním jejich životního standardu,“ uvedl bývalý prezident Hospodářské komory Drábek. Podle jeho plánu budou inspektoři z úřadů práce osobně prověřovat firmy, zda „černé duše“ nezaměstnávají. Rovněž od podzimu zamíří kontroloři přímo do domácností zjišťovat, jaký majetek skutečně vlastní ti, kteří pobírají sociální dávky.

Drábek se sejde se slovenským ministrem práce (zdroj: ČT24)

Výše peněz plynoucích od státu také bude závislá na tom, zda rodina posílá své potomky pravidelně do školy. Při těchto kontrolách Drábek počítá s tím, že při těchto kontrolách budou s úřady spolupracovat školská zařízení. Těžiště kontrol ale prý bude spočívat v terénní práci. Podle plánů ministra Drábka by také lidé mohli už od začátku příštího roku uzavírat dohodu o provedení práce až na 300 hodin ročně, místo dosavadních 150.