Německo se dostává z krize, podnikatelská důvěra rekordně vzrostla

Berlín - Podnikatelská důvěra v Německu se tento měsíc nečekaně zlepšila a její růst překonal dosavadní rekordy. Index německého podnikatelského klimatu institutu Ifo se v červenci zvýšil na 106,2 bodu z červnových 101,8 bodu a dostal se nejvýše za tři roky, oznámil dnes mnichovský institut. „Vzestup je největší od sjednocení Německa v roce 1990,“ uvedl Ifo. Výsledek byl velkým překvapením, protože ekonomové podle ankety agentury Reuters čekali mírný pokles na 101,6 bodu a rozpětí odhadů se pohybovalo od 100,5 po 102,5 bodu. Za prudkým zlepšením nálady může podle agentury Reuters zčásti stát úspěch země v mistrovství světa ve fotbale.

Podnikatelé jsou stále spokojenější se současnou ekonomickou situací, jejíž ukazatel vzrostl o 5,6 bodu na 106,8 bodu. Index očekávání do budoucna se zvýšil o tři body na 105,5 bodu. Analytici byli výsledkem zaskočeni a nešetřili superlativy. „Jsou to fantastická čísla, je to neuvěřitelné, co se děje,“ řekl agentuře Reuters Andreas Scheuerle z Deka Bank. „Tato skvělá čísla jasně ukazují, že německá ekonomika jde ve srovnání se zbytkem Evropy opravdu silně vpřed,“ dodal.

Výrazné zlepšení vykázaly indikátory důvěry ve všech sledovaných odvětvích od zpracovatelského průmyslu přes stavebnictví po velkoobchod a maloobchod. Oddělený index klimatu v sektoru služeb se díky prudce zlepšenému hodnocení současné situace zvýšil o 2,5 bodu na 18 bodů. „Oživení největší evropské ekonomiky z recese už získalo širší záběr přes všechna odvětví,“ komentoval údaje ekonom Ifo Klaus Abberger.

Německý růst je stále závislý na exportu průmyslového zboží, který nyní podporuje silnější zahraniční poptávka a výhodnější kurz eura. Údaj, podle něhož se index nálady mezi podnikateli v maloobchodě dostal poprvé od roku 1997 do kladného pásma, však vyvolal naději, že růst nyní začne podporovat i dosud slabá domácí poptávka.

Bez zlepšení německé poptávky nemá totiž podle analytiků celá eurozóna příliš šancí, aby z růstu své největší ekonomiky něco vytěžila. „Pokud Německo bude stále jen zabírat větší díl světového exportu než dříve, budou periferní ekonomiky eura dál ztrácet,“ řekla Jennifer McKeownová z londýnské Capital Economics.

Růst německé ekonomiky by letos mohl dosáhnout dvou procent

Největší ekonomika Evropy se v polovině roku 2008 propadla do nejhlubší poválečné hospodářské recese a k růstu se vrátila loni ve druhém čtvrtletí. Německá vláda v letošním roce očekává podle oficiální dubnové prognózy nárůst ekonomiky o 1,4 procenta. Ministr financí Wolfgang Schäuble i některé ekonomické ústavy však již odhadují, že růst by letos mohl dosáhnout dvou procent.