Řečtí letečtí dispečeři stávkovat nesmí, porušili by zákon

Atény – Nedělní plánovanou čtyřiadvacetihodinovou stávku řeckých leteckých dispečerů se snaží překazit soud. Protest označil za nezákonný. Odbory se nyní sejdou a rozhodnou, jak se k zákazu postaví. Podle deníku Ta Nea je však řada dispečerů odhodlaná stávkovat i navzdory tomu, že jim za to bude hrozit soudní postih.

Stávka, kterou si dispečeři chtějí vymoci zvýšení počtu pracovních míst a zvýšení přesčasových plateb, by se dotkla provozu na všech řeckých letištích, která by byla nucena zrušit všechny lety i ze zahraničí.

Soudnímu postihu zabrání třeba zkrácení stávky

Pokud se dispečeři nebudou chtít postavit soudnímu rozhodnutí, mohou plánované přerušení práce zkrátit na několik hodin. V minulosti už tak učinili. I čtyřhodinová stávka vedla k rušení a zpoždění až stovek letů z Řecka a do něj.

Další, pravděpodobnější variantou je přechod k jiné formě protestu. Dispečeři například mohou sabotovat letecký provoz horlivým plněním mezinárodních bezpečnostních předpisů. V praxi to znamená, že by povolovali vstup do řeckého vzdušného prostoru menšímu počtu letadel, než je ve vrcholící turistické sezoně nyní běžné, a prodlužovali bezpečnostní intervaly mezi pohybem strojů na letištích. Následkem toho bude většina spojů nabírat dlouhá zpoždění a bude hrozit i zrušení některých letů.