Nejlevnější notebook na světě k dostání už za 690 korun

Dillí - Indie představila nejlevnější notebook na světě. Cena přístroje s dotykovou obrazovkou, podobného iPadu firmy Apple, je 35 dolarů, tedy asi 690 korun. Ministr pro rozvoj lidských zdrojů Kapil Sibal uvedl, že přístroj je určen hlavně pro studenty. Ministerstvo nyní jedná s výrobci po celém světě o zahájení jeho masové produkce. Doufá, že se na trhu objeví už v roce 2011.

Přístroj s operačním systémem Linux má internetový prohlížeč, PDF čtečku a umožňuje videokonference. Jeho hardware je dostatečně pružný, aby bylo možné začlenit nové komponenty podle potřeb uživatele. Umožňuje rovněž solární napájení, to je však za příplatek. Počítač vyvinuly dva přední indické technologické instituty.

„Je to odpověď na 100dolarový počítač firmy MIT,“ uvedl Sibal. V roce 2005 spoluzakladatel firmy MIT Nicholas Negroponte představil prototyp notebooku v ceně 100 dolarů určeného pro děti z rozvojového světa. Indie jej však odmítla, protože podle ní byl příliš drahý, a pustila se do mnohaletého vývoje vlastní, levnější varianty. Cena notebooku od MIT se nakonec vyšplhala až na téměř 200 dolarů.

I 35 dolarů je podle Indů moc

Indie se u svého počítače nespokojí ani s cenou 35 dolarů. Do budoucna ji chce ještě snížit. Cílem indické vlády je, aby byl nejlevnější počítač světa k dostání maximálně za 20 dolarů, zkusit pokořit chce i hranici 10 dolarů.

Indie ročně utratí kolem tří procent rozpočtu na školní vzdělávání a zlepšila míru gramotnosti na více než 64 procent. Země má 1,2 miliardy obyvatel. Studie však ukázala, že většina státních škol má nedostatečné vybavení.

Indie má i nejlevnější auto

Indie bojuje o titul nejlevnějších soutěží na mnoha polích. Její konstruktéři postavili také nejlevnější auto. Vůz Tata Nano se prodává něco přes rok a je ho možné pořídit za zhruba 44 tisíc korun. Nano je čtyřdveřový a čtyřsedadlový hatchback, jehož základní verze má motor o obsahu 624 kubických centimetrů. Pohání ho dvouválcový motor o výkonu 33 koní. Dosáhne maximální rychlosti 105 kilometrů v hodině. I s nanem chtějí Indové expandovat na světové trhy.