Německo bude vybírat daň až 40 eur za letenku

Berlín - Německo upravilo plán, který počítá se zdaněním cestujících v letadlech. Původně chtělo podle vzdálenosti vybírat 13 nebo 26 eur za letenku, nyní předpokládá, že lety na krátkou vzdálenost zatíží dodatečnou daní devět eur (asi 227 korun) na letenku, na střední vzdálenost 25 eur (629 korun) a dálkové lety sazbou 40 eur (1 007 korun). Dodatečná daň se podle zdrojů z německé vlády a některých aerolinek bude týkat pouze běžné osobní letecké přepravy. Nedotkne se tedy nákladní dopravy ani soukromých letů. Zatím bude platit pro příští rok a v roce 2012 bude pravděpodobně přehodnocena.

Německá vláda předpokládá, že díky nové dani z letenek přibude v rozpočtu až jedna miliarda eur, tedy přes 25 miliard korun ročně. Zavedení daně kritizují aerolinky, které varují, že budou nuceny přesunout pracovní místa i některé činnosti do zahraničí. Spolková asociace letecké dopravy prorokuje, že odlet z Německa si proto rozmyslí 5 milionů cestujících za rok a až 10 000 lidí přijde o práci.

Odpůrci letecké daně

Patrick Döring, poradce vlády pro dopravu

„Nechceme dopadnout jako v Nizozemsku, kde daň zavedli a zase zrušili. Taxa se nesmí nasadit moc vysoko, aby naše letiště nebyla znevýhodněná a lidi nejezdili létat za hranice.“

Joachim Hunold, generální ředitel společnosti Air Berlin

„Snažíme se teď přesvědčit politiky, že tahle daň by Německo hospodářsky výrazně poškodila. Uvědomujeme si naše ekologické závazky, ale ty musejí být mezinárodní a ne jednostranně národní. Je jedno, jak se ta daň pojmenuje, ale nutně se odrazí v ceně letenky.“

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Ministr dopravy Peter Ramsauer minulý týden oznámil, že chce prosadit, aby návrh německé vlády uvalit daň na leteckou přepravu přijaly také ostatní země Evropské unie. Daň z letenek je součástí širších opatření. Jejich smyslem je zajistit německé vládě úsporu až 80 miliard eur.