Veletrh Farnborough láme rekordy – uzavřeny zakázky za 40 miliard dolarů

Farnborough - 375 dopravních letadel prodáno, další kontrakty rozjednané - účet letošního leteckého veletrhu v britském Farnborough. Kromě rekordního počtu podepsaných smluv změnila show i tvář typického kupce. Letos jimi nebyly zavedené aerolinky, ale leasingové společnosti, které letadla dál pronajímají. Nemalé zakázky přišly také z rozvíjejících se ekonomik – zejména z Indie.

Recese je za námi – ozývá se z britského Farnborough, kde právě končí obchodní část největšího leteckého veletrhu. A utracené částky to jen dokazují. Hodnota nasmlouvaných kontraktů vystoupala během prvních 4 dnů nad 40 miliard dolarů. Loni přitom objednávky nepřesáhly 7 miliard dolarů. „Myslím, že tento veletrh přinesl významné znamení. Trh začíná ožívat. Letecké společnosti začaly mít opět zájem o nové letouny. Financování není v současné době tak velký problém, jako před 18 měsíci,“ prohlásil prezident ruské divize Boeingu Sergey Kravchenko.

Dvojice hlavních hráčů na trhu – Airbus a Boeing - na veletrhu vydělala 23 miliard dolarů. Další peníze přitečou později, firmy rozjednaly nové kontrakty. „Byl to dobrý veletrh pro nás i pro ostatní. Podepsali jsme víc smluv, než jsme očekávali,“ pochvaluje si šéf Airbusu Tom Enders.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Indové objednávali jako o závod

Ve Farnboroughu se prosadil i ruský výrobce Suchoj – známý dodavatel výkonných bojových letounů. Tentokrát firma prodala 30 dopravních letounů superjet100 indické společnosti Kartika Airlines. Indové za nové stroje zaplatí 951 milionů dolarů. Čile objednávali ale i u dalších společností. S Boeingem se dohodli na dodávce nákladních letadel C-17 v celkové hodnotě 5,8 miliardy dolarů.

„Pozorujeme neuvěřitelnou poptávku z Indie. Je tam silná vůle investovat do obrany,“ podotkl na adresu Indie Mike Alvis, viceprezident společnosti ITT Defence International, která se specializuje na výrobu vybavení pro noční vidění. Z rozvíjejících se ekonomik je žhavá do nákupů nových letounů také Brazílie.

Z Farnborough ovšem nepřicházely jen dobré zprávy. Výrobce letadel přikvapila především negativní novinka z Evropy. Itálie během letecké show oznámila, že zrušila objednávku 25 eurofighterů.

Ruský Suchoj
Zdroj: ČT24