Íránci jsou lační po kvalitních českých výrobcích

Teherán - Stále víc českých firem a podnikatelů míří na východ, kde hledají nové příležitosti na trhu. Uplatnění pro českou produkci nabízí například Írán, navíc český export do této země pořád roste. Tuzemské výrobky a značky tam nejsou novinkou, mají v Íránu dobré jméno a hlavně tradici.

Českým výrobkům se v Íránu daří. První elektrický generátor sem přivezla Škodovka. V jednom městě už také sedmdesát let funguje cukrovar. „Pro naši zemi znamená český výrobek kvalitu. A to když si uvědomíme, mají Češi dobrou pozici, jak se dostat do Íránu,“ zdůraznil Behnam Behrooz, vrchní ředitel ministerstva zahraničí Íránské islámské republiky.

Podle ministerstva zahraničních věcí by se české firmy, které chtějí uspět v Íránu, měly zaměřit hlavně na všeobecné a těžké strojírenství, dopravní infrastrukturu, inženýrské stavby nebo třeba geologické práce.
Podle Behrooze se zemi za posledních několik let podařilo uvolnit některá omezení, protože byl navýšen podíl zahraničních investic, čehož ČR využila.

Pokud chce obyvatel Íránu investovat, potřebuje záruku od tamní vlády - jak pro investice, tak pro vývoz zisku ze země. Pak získá daňové osvobození anebo třeba pozemky pro své podnikání.