Kalousek: Peníze resortům škrtat nebudu, jen je zmrazím

Praha - I když šéf resortu financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nehodlá celkem asi deset miliard korun seškrtat ministerstvům, stejně chce letos zmrazit jejich vydání, tedy je takzvaně zavázat. Pokud by se státní příjmy letos vyvíjely lépe, než se nyní předpokládá, bylo by možné peníze opět uvolnit. Podle Kalouska je přístup ke všem úřadům stejný, jen k obraně měkčí, protože v příštích letech ji čeká větší šetření. O 900 milionů korun víc bude muset místo armády zmrazit ministerstvo zemědělství.

Vláda má o úsporném kroku jednat ve středu a Kalouskův návrh se nelíbí Věcem veřejným. Podle Kalouska ale lze jedině udržet schodek rozpočtu na hranici 5,3 procenta hrubého domácího produktu, jinak by vzrostl na 5,8 procenta. Ministerstva budou muset zavázat 2,5 procenta výdajů s výjimkou sociálních dávek.

Miroslav Kalousek

„Nikdo není zvýhodňován podle stranické příslušnosti.“

Kritiku Věcí veřejných, které poukazují na to, že nejvíce peněz nebudou smět vydat „jejich“ ministerstva a hrozí i koaličním vetem, dnes Kalousek nekomentoval. Odkázal na to, že se vyjádří po zasedání kabinetu.

Výdaje ministerstva obrany a jeho výjimka

Ovšem výjimku ve vázání výdajů bude mít ministerstvo obrany. Nebude smět utratit asi o 900 milionů korun méně, než jsou 2,5 procenta výdajů úřadu. V dalších letech bude postup vůči obraně tvrdší, musí se na šetření připravit, řekl ministr financí.

O nejvíce peněz bude „ochuzeno“ ministerstvo školství, a to přes tři miliardy korun. Koalice se přitom zároveň rozhodla, že školství dostane na platy učitelů o 2,1 miliardy více.

Také ministerstvo práce a sociálních věcí hodlá letos 2,5 procenta ze svého rozpočtu uspořit především na provozních záležitostech. Kromě toho chce provést změny, které povedou od příštího roku k nové struktuře úřadů práce. Na dnešní tiskové konferenci TOP 09, kde vystoupil i Kalousek, se takto vyjádřil ministr práce a sociálních věcí z této strany Jaromír Drábek.

Struktura úřadů práce by se tak od začátku příštího roku měla přizpůsobit současné krajské struktuře státu. „Předpokládám, že bude krajský úřad práce a pod něj budou patřit jednotlivá kontaktní místa,“ vysvětlil ministr.

Vývoj příjmů rozpočtu se letos nezlepší

Kalousek osobně nepředpokládá, že se vývoj rozpočtových příjmů letos zlepší. Propad by měl být proti původním předpokladům asi 28 miliard korun. Kabinet premiéra Jana Fischera už dříve zavázal šest miliard korun.

Šéf českých financí rozdělil práce na úsporách a změnách ve státních financích na tři etapy. „Etapu nula“ podle něj tvoří kroky, které je nutné podniknout hned pro letošní rozpočet, další etapa se bude týkat státního rozpočtu na příští tok a třetí etapa představuje zásadní systémové změny, které budou platit až od roku 2012. Do této poslední kategorie spadá například zamýšlené zrušení daňového zvýhodnění hypoték.

V případě, že by vláda neučinila nic, pak by se schodek rozpočtu podle Kalouska propadl v příštím roce až na zhruba 215 miliard korun. Ministerstvo financí podle něj naopak cílí rozpočet tak, aby schodek nepřekročil 4,6 procenta hrubého domácího produktu, tedy ne více než 135 miliard korun.