Evropská komise schválila spojení aerolinek Continental a United Airlines

Brusel - Spojení amerických aerolinek Continental Airlines s leteckou firmou United Airlines (UAL) už nic nebrání. Převzetí schválila Evropská komise bez podmínek. Spojením v hodnotě 3,17 miliardy dolarů (zhruba 61,2 miliardy korun) vznikne největší letecká společnost na světě. UAL a Continental oznámily plány na spojení v květnu. Chtějí ho dokončit ještě v letošním roce.

Ještě ale prověřují dohodu americké antimonopolní úřady, vyjádřit by se k ní měly příští měsíc. Někteří američtí senátoři však již spojení kritizovali, protože podle nich negativně ovlivní zákazníky a omezí konkurenci. Kongres sice nemůže transakci zablokovat, ale může ovlivnit regulátory a veřejné mínění.

Podle komise bude výsledkem spojení výrazné zvýšení podílu aerolinek na trhu. Podle šetření komise se aktivity firem na jednotlivých trasách převážně překrývají, jejich spojení by tak nemělo vážně ohrožovat konkurenci na jednotlivých trasách.

V poslední době dochází ke spojování leteckých společností velmi často. Hospodaření aerolinek těžce poškodila globální ekonomická recese, navíc letecké přepravce trápí nestabilní ceny pohonných hmot, konkurence nízkonákladových firem a vysoká kapacita na trhu. Spojením se tak snaží co nejvíce snížit své náklady.

Nová společnost s ročními tržbami přes 29 miliard dolarů bude sídlit v Chicagu. Létat bude do zhruba 370 destinací. United jsou nyní třetím největším přepravcem v USA podle objemu přepravy. Continental Airlines jsou čtvrté největší americké aerolinie.

Boeing 747
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org