Uruguay má kvůli zákazu označení „light“ problémy s tabákovým gigantem

Montevideo - Uruguay zvažuje změnu protikuřáckého zákona, aby zabránila sporu s tabákovým gigantem Philip Morris. Výrobce cigaret hrozí arbitráží u Světové banky. Vadí mu zákaz distribuce tabákových výrobků s označením „light“ („lehké“ cigarety). Uruguayská vláda přitom protikuřáckým aktivistům slibuje, že nemá v plánu žádné reformy, ale spíš menší úpravy zákona.

Novela bude řešit zřejmě jen grafickou úpravu obalů a případné povolenky k prodeji takzvaných lehkých cigaret. Zapálit si na veřejném místě má být i nadále zakázáno, stejně jako reklama na tabákové výrobky.

Tabaré Vazquez, bývalý prezident Uruguaye

„Jedinou věc, kterou chce Philip Morris dosáhnout tímto sporem, je ukázat moc nad malou zemí, která stanovila příklad mezinárodního významu v této problematice.“

Reportáž Jitky Zikové (zdroj: ČT24)

Malá jihoamerická země je průkopníkem v protikuřáckých zákonech na americkém kontinentu. Jako první totiž před čtyřmi lety zakázala kouření na veřejných místech včetně úřadů, univerzit, barů a restaurací. Opatření prosadil tehdejší prezident, Tabaré Vazquez, původní profesí onkolog. Ročně totiž léčba nemocných vyžadovala v přepočtu 3,5 miliardy korun a na následky zdravotních problémů zemřelo ročně pět tisíc Uruguayců.


Společnost Philip Morris řeší spory nejen s Uruguayí, ale také s Norskem. Začátkem března seveřany zažalovala kvůli zákonu, který zakazuje vystavovaní cigaret v obchodech na viditelných místech.