Koruna je nejsilnější od roku 2008, posílila hluboko pod 25 Kč/EUR

Praha – Česká koruna dnes pokračovala ve zpevňování a dostala se až na hodnoty, kde byla naposledy v listopadu 2008. Po poledni se česká měna zpevnila pod hranici 25 korun za euro, což ji následně poslalo až na závěrečných 24,80 Kč/EUR. Koruna zpevnila i k dolaru, polepšila si bezmála o 30 haléřů na 19,04 Kč za dolar. Podobně jako ostatní měny v regionu těží podle analytiků koruna především ze zvýšené chuti investorů riskovat. Posilovat bude i do budoucna.

Korunu k výraznějšímu posílení nasměroval průnik pod 25 korun za euro. "Při
dalším obchodování převládly technické faktory, koruna posilovala a
ignorovala obrat akcií směrem dolů i korekci úvodních zisků u okolních
měn," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

„Zejména se vstupem amerických obchodníků na trh pak trend posilující koruny akceleroval. Takto silná byla koruna naposledy v listopadu 2008,“ doplnil Jan Vejmělek z investičního bankovnictví Komerční banky.

Vejmělek naznačil, že rychlé posílení koruny může vyvolat verbální intervence ze strany České národní banky. „Již příští čtvrtek se bankovní rada ČNB sejde k projednání měnové politiky; k dispozici bude aktualizovaná inflační prognóza. Domníváme se, že koruna je aktuálně silnější, než s čím bude prognóza počítat,“ konstatoval.

Další posilování koruny čekají analytici především v delším časovém horizontu. V příštích dvanácti měsících by se tak česká měna mohla dostat i hluboko pod hranici 24 Kč/EUR.