Nelegální software stojí české firmy v průměru čtvrt milionu

Praha – V průměru čtvrt milionu korun platí tuzemské firmy na odškodném za používání nelegálního softwaru. Jen za poslední čtyři roky se tato částka zvýšila o čtvrtinu. Vyplývá to z informace organizace BSA, která se zabývá potíráním softwarového pirátství. V Česku se nelegálně užívá 37 procent softwaru. V důsledku tak ročně jeho výrobci přicházejí o tržby v hodnotě 3,6 miliardy.

Za software nezodpovídám. O užívání nelegálního softwaru jsem vůbec nevěděl. Na hlídání softwaru nemám čas. Licence jsme zrovna chtěli nakoupit. Tak nějak vypadají nejčastější reakce manažerů, jejichž firmy nelegální software používají. Ani v tomto případě ale neznalost neomlouvá. „Management musí vytvořit ve firmě podmínky, aby se ten software užíval pouze legálně,“ zdůrazňuje mluvčí BSA Jan Hlaváč.

Přesto se ve firmách čím dál častěji snaží vedení svalit vinu a odpovědnost za porušování autorských práv na někoho jiného. Nejčastějším obětním beránkem jsou správci výpočetní techniky, řadoví zaměstnanci nebo dodavatelé počítačů.

„Je poměrně časté, že výrazná část firemního softwaru není vůbec evidována a vedení společnosti nemá ani potuchy o jeho původu. Setkáváme se i s tím, že společnost nedokáže odpovědět ani na jednoduchou otázku, kolik provozuje počítačů. To je jasný varovný signál, že něco není v pořádku,“ popisuje situaci v mnohých tuzemských společnostech ředitel bezpečnostní firmy truconneXion Robert Kleiner.

Vinu a odpovědnost za porušování autorských práv k softwaru se snaží vrcholový management obvykle svalit na správce výpočetní techniky, ale i řadové zaměstnance či dodavatele informační techniky. Vlastník firmy či její nejvyšší vedení ale ze zákona zodpovídají za chod společnosti, a tedy i za možné nelegální užívání softwaru.