Značku Budweiser Američané nedostanou, rozhodl evropský soud

Brusel - Americký pivovar Anheuser-Busch si nemůže zaregistrovat výraz „Budweiser“ jako ochrannou známku pro Evropskou unii. Práva na tuto značku totiž v některých zemích drží českému pivovar Budějovický Budvar. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr EU a uzavřel tak další kapitolu v letité sérii sporů mezi oběma výrobci piva.

O registraci „Budweiseru“ jakožto unijní ochranné známky, a to pro piva i další alkoholické a nealkoholické nápoje, požádala americká firma nyní vlastněná belgickým pivním gigantem Inbev u Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu už v roce 1996. Českobudějovický pivovar se proti tomu ale ohradil. Úřad jeho námitky vyslyšel a žádosti nevyhověl.

Společnost následně dala žalobu k evropské justici. Loni v březnu ale před druhým nejvyšším soudem v EU neuspěla. "Právo na obchodní užívání výrazu Budweiseru pro pivo už totiž bylo přiznáno v Německu a Rakousku českému
pivovaru Budějovický Budvar," uvedl tehdy soud.

Petr Samec, mluvčí Budvaru:

„Máme samozřejmě radost, stabilizuje to a posiluje naši pozici ve známkoprávních sporech v Evropské unii.“

U Soudního dvora EU následně právníci Anheuser-Busch namítali, že ochrana poskytnutá starší ochranné známce vypršela před koncem lhůty stanovené k předložení důkazů, a že tudíž česká firma měla předložit důkaz o obnově svého zápisu do tohoto termínu. „Soud odvolání zamítá a nařizuje firmě Anheuser Bush zaplatit výdaje,“ tato slova dnes vyslechli právníci InBevu z úst soudce.

Pivovar v Budějovicích, který němečtí přistěhovalci pojmenovali Budweiser, byl založen v roce 1895. Americký Anheuser-Busch ale zavedl svoji vlastní 
americkou značku Budweiser v roce 1876. Oba pivovary bojují o značku
Budweiser a její různé obměny již více než 100 let. Většina sporů ale spadá
do nedávných let, kdy Budvar zvýšil export.

Známkoprávních sporů, které český národní podnik vede po celém světě, poměrně rychle ubývá. Ze 115 jich od začátku tisíciletí vyhrál 82. Dvacet zatím zůstává otevřených.