Produkce masa i výkup mléka se ve druhém čtvrtletí snížily

Praha - Tuzemská výroba masa se ve druhém čtvrtletí snížila proti loňsku o 3,54 procenta, konkrétně na 136 593 tun. Pokles zaznamenala produkce hovězího, vepřového i drůbežího. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Výkup mléka klesl o 2,5 procenta, což představuje 585 milionu litrů.

Výrobcům masa se ve druhém čtvrtletí příliš nedařilo, vyrobilo se necelých 70 tisíc tun vepřového. Drůbežího masa se na pulty dostalo 50 tisíc tun, což je o 2,3 procenta míň než loni. „S padajícími cenami masa se snížily i počty hospodářských zvířat v chovech. Týká se to jak skotu, tak vepřového a drůbeže. Polepšili si naopak producenti mléka. Jeden litr se nakupoval průměrně za víc než sedm korun,“ uvedl Miroslav Jirovský, zemědělský analytik.

Ceny zemědělských výrobců mléka meziročně vzrostly o 18,8 procenta, mléko nejvyšší třídy jakosti Q se nakupovalo za průměrnou cenu 7,24 koruny za litr.

Produkce masa i výkup mléka se ve druhém čtvrtletí snížily (zdroj: ČT24)

Podle údajů Českého statistického úřadu se výrazně snížil dovoz mléka, a to skoro o polovinu. Mléko a mléčné výrobky se dovážely hlavně z Německa, Slovenska a Polska, naopak nejvíc se vyvážely do Německa a na Slovensko.