Dluhy domácností se v červnu zvýšily na víc než bilion

Praha - Hypotéky, úvěry a spotřební nebo jiné půjčky českých domácností během června povyskočily o 6,5 miliardy a vyšplhaly se až na 1,011 bilionu korun. To je bezmála 78 miliard vyšší hodnota, než jaké dosahovaly přesně před rokem. Tempo zadlužování sice ztrácí na rychlosti, ale Čechy i nadále lákají výhodné nabídky bank a finančních institucí

Přestože se v Česku nedá mluvit o nezdravém předlužení, problémů se splátkami přibývá. Občanské poradny odhadují, že přibližně 20 procent domácností své dluhy nezvládá. „Stále větší procento těch lidí, kteří mají problematické dluhy, které nezvládají splácet, je u nebankovních firem, protože bankéři si dávají velký pozor na to, komu půjčují a kolik mu půjčují,“ říká Hynek Kalvoda z Asociace občanských poraden.

David Marek, ekonom Patria Finance:

„Důležité je, že roste objem půjček domácností meziročně už pouze jednociferným tempem. Aktuálně je zadluženost českých domácností v relaci k jejich příjmům zhruba na 55 až 56 procentech a v řadě zemí dosahuje dvojnásobných hodnot.“

Zadlužování domácností roste (zdroj: ČT24)

Banky se ale nicméně shodují na tom, že už pominula doba, kdy se lidé zadlužovali kvůli drahým dovoleným. Většina půjček je určených na věci s trvalejší hodnotou, jako je rekonstrukce bytu nebo nákup nového bydlení.

Opatrnější než domácnosti jsou v době krize v zadlužování podniky. Jejich dluhy meziročně klesly o 70 miliard korun. A celkové závazky se stále pohybují pod hranicí bilionu.