Na levnou last minute dovolenou letos v létě narazíte stěží

Praha – Sehnat levnou dovolenou na poslední chvíli představuje pro mnohé cestovatele velký problém. Cestovky vesměs hlásí, že mají vyprodáno. Nabídka zájezdů je totiž letos nižší než v loňském roce, a proto si cestovní kanceláře mohly dovolit zvýšit jejich cenu. Pokud proto chcete odjet levněji, pak do Řecka, které se potýká s ekonomickými problémy. Na úkor Řecka se pro Čechy staly velkým hitem dovolené v Turecku.

Podle Jana Papeže, místopředsedy Asociace cestovních kanceláří, není tentokrát nedostatek levných zájezdů vlivem vysoké poptávky po nich, ale to, že loňský rok překvapil cestovní kanceláře celkovou sníženou poptávkou, a kanceláře se tak v letošním roce pokusily harmonizovat nabídku s poptávkou, což se jim na letní měsíce podařilo.

Není proto potřeba doprodávat zájezdy v tak velké míře jako v loňské sezoně, a díky tomu může být cena zájezdů inkasovaná cestovními kancelářemi vyšší, dodává Papež. Podle něj lidé nechápou, že last minute je vlastně doprodej. Na ten ale letos nezbylo moc místa.

Rozhovor s Janem Papežem a Václavem Uhrem (zdroj: ČT24)

Jasně levnější již nejsou ani německé cestovní kanceláře. „V Německu je dostatek zájezdů, je ale třeba předem se podívat na kvalitu hotelů. Určitě doporučuji kupovat zájezdy dopředu, je to levnější než last minute,“ navrhuje Václav Uher, jednatel společnosti NaCesty.cz, která se zaměřuje právě na prodej nabídek německých cestovek. Německo je však podle něj velký trh, a tak nedostatek last minute nabídek nehrozí.

Turisté v Egyptě
Zdroj: ČT24