Čína odsunula Japonsko a je z ní druhá největší ekonomika světa

Peking - Na pozici druhé největší ekonomiky světa se dostala Čína, a odsunula tak na třetí příčku Japonsko, uvedl dnes šéf čínského úřadu pro regulaci devizového trhu I-Kang. Čína by navíc kolem roku 2025 mohla předstihnout i první Spojené státy. Podle I-Kanga ale bude záležet především na tom, jak rychle ekonomiky těchto zemí porostou. Čína přitom platila za největší ekonomiku světa celá staletí, prvenství nemá až v posledních zhruba 200 letech.

Dnešní oznámení není překvapivé, neboť renomované zahraniční instituce na tento vývoj upozorňovaly delší dobu. Dosažení druhé příčky mezi světovými ekonomikami je výsledkem 30 let rychlého růstu, který v průměru činil skoro deset procent ročně a díky němuž se stovky milionů lidí v Číně dostaly z bídy.

Číňané - chudí bohatí

„Čína už je teď druhou největší ekonomikou světa,“ prohlásil I-Kang v rozhovoru s čínským časopisem China Reform. I když je zdolání této mety svým způsobem významné, nic to nemění na tom, že Čína je podle příjmu na hlavu pořád nesrovnatelně chudší než Japonsko. Příjem na hlavu dosahuje asi 3 800 dolarů (asi 72 000 korun) ročně, což je zlomek toho, co mají Japonsko a Spojené státy.

I když měla Čína druhé místo na dosah už loni, Japonsko své pozice ještě obhájilo. V letošním roce by měla čínská ekonomika vykázat růst o dalších více než devět procent, čímž se dostane bezpečně před Japonsko, které roste mnohem pomaleji. Čína má v úmyslu vysoké tempo hospodářského růstu udržet a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se jí to nemělo podařit.

V prvním pololetí vykázala čínská ekonomika růst hrubého domácího produktu o 11,1 procenta a je pravděpodobné, že za celý rok poroste o více než devět procent. Ve druhém pololetí se počítá se zpomalením růstu, které bude výsledkem nedávných opatření, která mají zabránit přehřátí ekonomiky. Čína se snaží krotit hlavně růst cen nemovitostí.