Ministerstvo varuje před používáním vibračního kousátka

Praha - Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před používáním dětského vibračního kousátka ve tvaru včely. Síla vibrace překračuje hygienické limity a může být zdraví malých dětí nebezpečná, uvedl hlavní hygienik Michael Vít. Barevné plastové kousátko z Číny, které je určeno pro děti do tří let, má ulevit bolavým dásním při prořezávání zubů. Tykadla včely po skousnutí vibrují a masírují dásně.

I když je na obalu výrobku uvedeno, že prošel náročnými evropskými testy, kontroloři zjistili, že vydává nepřiměřeně silné vibrace, jež mohou zdraví dítěte poškodit. Jejich hodnoty totiž stonásobně překračují hygienický limit a mohou nepříznivě působit na horní část páteře a hlavu kojenců.

„Na základě zhodnocení zdravotního rizika při používání vibračního kousátka citlivými skupinami spotřebitelů, zejména kojenci a malými dětmi, pro které je výrobek podle označení určen, bylo posouzeno, že zejména přenosem těchto vibrací na skeletální aparát dítěte může dojít k vážnému poškození jeho zdraví,“ uvedlo ministerstvo.