BP chce prodat německé čerpací stanice Aral

Berlín – Britská ropná společnost BP prý usiluje o prodej svého německého řetězce čerpacích stanic Aral, chtěla by za něj utržit zhruba dvě miliardy eur (50 miliard korun). Uvedl to týdeník Wirtschaftswoche s odvoláním na informace od investičních bankéřů. BP potřebuje peníze na zaplacení gigantických škod, které vznikly kvůli úniku ropy z poškozeného vrtu do Mexického zálivu.

O Aral má prý zájem francouzská ropná společnost Total, její ruský konkurent Rosněfť a evropský řetězec čerpacích stanic Avia. Rosněfť se údajně zajímá rovněž o dvě německé rafinerie BP. 

Síť čerpacích stanic Aral je největší na německém trhu, spadá pod ní 2 500 pump. V minulosti působil i v Česku, kde měl 70 čerpacích stanic. Před několika lety je ale koupila rakouská ÖMV. 

Britská ropná společnost v červnu přistoupila na požadavek americké vlády a zavázala se, že v průběhu následujících čtyř let převede 20 miliard dolarů na vázaný účet. Z něj budou postupně hrazeny prokázané škody a další nároky, které vznikly v souvislosti s havárií. Polovinu částky si chce BP zajistit právě prodejem majetku. V minulých dnech se proto dohodla s americkou těžební společností Apache, která od BP odkoupí část majetku v hodnotě zhruba sedmi miliard dolarů.