Řecko obnovuje dodávky paliv s pomocí vojenských vozů

Atény - Řecké úřady využívají vojenské nákladní automobily a zabavené cisterny k obnovení dodávek pohonných hmot, které narušila stávka řidičů. Protest řidičů má negativní dopad na řecký průmysl i turistický sektor. Vojenská vozidla dodávají pohonné hmoty na letiště, do nemocnic a elektráren. Cisterny za policejního doprovodu obnovují zásoby na čerpacích stanicích. Stávkující některá vozidla napadli, ale nevznikly žádné větší konflikty.

Podle agentury Reuters se někteří stávkující řidiči vrátili do práce. „Situace se pomalu vrací k normálu,“ uvedl jeden z představitelů řeckého ministerstva dopravy. „Očekáváme, že do pondělí se situace výrazně zlepší,“ dodal. V pátek řecká policie zasáhla obušky proti stávkujícím čerpadlářům a řidičům u ropné rafinerie nedaleko Soluně. Během čtvrteční demonstrace rozehnala policie asi 500 protestujících řidičů slzným plynem. Incident však rychle skončil.

Majitelé čerpacích stanic a řidiči asi 30 000 cisteren a nákladních vozů stávkují na protest proti plánům na změnu licenčních pravidel, která má posílit konkurenci v odvětví. Změna pravidel je součástí podmínek pro půjčku v objemu až 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), kterou Řecku slíbily země eurozóny a Mezinárodní měnový fond.

Řecko obnovilo dodávky pohonných hmot (zdroj: ČT24)

Stávka řidičů a čerpadlářů narušila dodávky ropy a benzinu v zemi, a tím také způsobila nedostatek zboží v obchodech na mnoha místech pevninského Řecka. Vláda proto ve středu vydala nařízení, podle něhož se stávkující řidiči musejí vrátit do práce. Odboráři však odpověděli, že budou nařízení ignorovat.