Řidiči kamionů v Řecku se rozhodli ukončit stávku

Atény - Řidiči nákladních automobilů v Řecku se rozhodli ukončit stávku, která tento týden výrazně narušila zásobování v zemi. Uvedl to podle agentury Reuters šéf jejich odborového svazu. Vláda již ve středu nařídila stávkujícím řidičům návrat do práce. Majitelé a řidiči více než 30 000 nákladních vozů a cisteren v pondělí vstoupili do stávky na protest proti plánům na změnu licenčních pravidel, která má posílit konkurenci v odvětví. Změna pravidel je součástí podmínek pro půjčku v objemu až 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), kterou Řecku slíbily země eurozóny a Mezinárodní měnový fond.

„S ohledem na zodpovědnost vůči společnosti jsme se těsnou většinou rozhodli stávku přerušit. Očekáváme ale, že ministerstvo zruší mobilizační příkazy,“ ohlásil konec stávky odborový předák George Tzartzatos. Reagoval tak na mimořádná opatření, ke kterým přistoupila řecká vláda, jež začala vydávat povolávací rozkazy, aby přinutila řidiče sednout za volant

Stávka narušila dodávky ropy a benzinu a způsobila nedostatek zboží v obchodech na mnoha místech Řecka. Už ve středu vláda protestujícím pohrozila odebráním licence i vězením. Ani to nepomohlo, o dodávky zboží na strategická místa v zemi, jako jsou nemocnice, úřady, elektrárny či letiště a přístavy, se tak musela začít starat armáda. Problémy se zásobováním se proto ještě před koncem stávky výrazně zmírnily.

Konec stávky řeckých autodopravců (zdroj: ČT24)

I přesto, že se už během víkendu začali někteří dopravci vracet do práce, zanechala stávka hluboké šrámy především v turistickém sektoru. Ten už dřív poškodily i další protesty proti plánovaným úsporným opatřením vlády. V Řecku jsou nyní statisíce turistů, z toho asi 20 tisíc z Česka. Většinu letovisek ale krize nezasáhla a služby včetně dopravy fungují normálně.

Stávka řidičů v Řecku
Zdroj: ČT24