Plynová krize už nás nezaskočí, budeme mít obří zásobník

Žďár nad Sázavou - V uranovém dole Rožná na Vysočině dnes začala stavba obřího plynového zásobníku. Půjde o největší zásobník svého druhu v Evropě. Přibližně kilometr pod zemí se do šesti až osmi let vyrazí prostory pro ukládání 180 milionů kubíků stlačeného zemního plynu. Stavba zhruba za devět miliard korun zaměstná až tisíc lidí. Zásobník má Českou republiku ochránit před nečekanými okolnostmi, jako byla například krize s dodávkami plynu přes Ukrajinu.

Investoři nad výstavbou zajásali

O investory akce za devět miliard korun nebyla nouze. Podle předsedy představenstva společnosti Česká plynárenská Ladislava Drába totiž jde o velmi atraktivní investici. Půjde totiž o zásobník takzvaného kavernového typu, tedy o rychlý zásobník. Neslouží tak k sezonnímu využití, ale je schopen v potrubí udržet neustále tlak. Plyn se z něj tedy dá čerpat vždy, když je to nezbytné. „Bude důležitý na špičkování, jako máte v elektřině. Musíte vyrovnávat určité výkyvy spotřeby,“ říká Dráb.

Do stavby investuje firma Gas Storage Česká plynárenská ze skupiny CE Group. Stavebních prací se pak ujme státní podnik Diamo, který v oblasti provozuje poslední funkční uranový důl ve střední Evropě. Peníze přijdou od soukromníků ze Severní Ameriky.

Předseda představenstva České plynárenské Ladislav Dráb

„Ten zásobník si na sebe musí sám vydělat, jinak bychom ho samozřejmě nerealizovali. Návratnost těch investic je řádově v letech. Ne v desítkách, ale v letech.“

Zásobník by měli podle starostky obce Rožná Evy Sýkorové podpořit i místní obyvatelé. „Věřím tomu, že občané tuto akci podpoří, protože jsou si vědomi, že pokud bude ukončena těžba uranu, tak ubudou pracovní příležitosti,“ uvedla. Bezpečnost je přitom zaručena. Samotný fakt, že se zásobník bude nacházet v kilometrové hloubce masivu, je dostačující.

Zásobník bude skladovat plyn z Norska

Doposud u nás funguje osm podzemních zásobníků zemního plynu, z nichž sedm je na Moravě, vždy v místech po vytěženém plynu nebo ropě. Jako jediný v bývalém dole funguje zatím v lokalitě Háje ve středních Čechách. Zásobník v Rožné však bude třikrát větší a Česku zvýší energetickou bezpečnost a likviditu trhu. Skladovat bude plyn z Norska.