Toyota překonala všechny problémy a je v zisku

Tokio – Japonská automobilka Toyota opět vydělává. V prvním fiskálním čtvrtletí jí pomohl vysoký růst prodeje aut. Provozní zisk za tři měsíce do konce června tak činil 211,7 miliardy jenů (46,5 miliardy korun) ve srovnání se ztrátou 194,9 miliardy jenů ještě před rokem. Výsledek hospodaření byl nejvyšší za poslední dva roky. Za zisk se zasloužily i nižší náklady, které pomohly vyrovnat negativní dopad silnějšího jenu. Automobilka vylepšila výhled na celý letošní fiskální rok, i když zůstává obezřetná.

Automobilky překonávají očekávání analytiků

Výsledky překonaly i odhady analytiků. Ti počítali průměrně se ziskem 146 milionů jenů. Čistý zisk však dosáhl 190,47 miliardy. Tržby se zvýšily o 27 procent a blížily se k 5 bilionům jenů především díky oživení prodeje v Japonsku i v zahraničí, včetně Severní Ameriky a Asie.

Toyota konečně v zisku (zdroj: ČT24)

Krátce po vypuknutí finanční krize se Toyota potýkala s nadměrnou kapacitou výroby. Recese totiž prudce snížila zájem o nová auta po celém světě a společně s nadvýrobou stlačila ziskové marže automobilky. Zavedení šrotovného v Japonsku za poslední rok domácí výrobu automobilky podpořilo. Tato podpora prodeje však v září skončí, což se promítne i do výkonu v dalších čtvrtletích.

Toyotu trápí silný jen a závady na automobilech

Kromě toho automobilku trápí silný jen, který zdražuje její zboží v zahraničí a snižuje hodnotu zisku ze zahraničí při přepočtu na domácí měnu. Toyota plánuje letos vyvézt do zahraničí zhruba 60 procent vozů vyrobených v Japonsku. Výrobce automobilů rovněž musel svolat do servisů kvůli problémům přes deset milionů vozů, což poškodilo jeho důvěru u zákazníků a stálo ho to miliardy dolarů.

Toyota, která je největším výrobcem aut na světě, rovněž vylepšila svůj výhled na celý rok do konce března 2011. Nyní čeká zisk 340 milionů jenů místo původních 310 milionů. Odhad však stále zaostává za očekáváním analytiků. Automobilka se tak se svými výsledky připojila ke konkurenčním automobilkám Ford Motor a Hyundai Motor. Ty také překonaly očekávání analytiků, když oznámily vysoký růst čtvrtletního zisku.