ČSOB se v pololetí dařilo, zaznamenala sedmimiliardový zisk

Praha - Československá obchodní banka, druhá největší bankovní skupina v tuzemsku podle objemu aktiv, zaznamenala v pololetí velmi příznivý hospodářský výsledek. Bance se za první půlrok podařilo meziročně zvýšit čistý zisk o 21 procent na 7,14 miliardy korun. Udržitelný zisk, tedy očištěný o mimořádné vlivy, stoupl o 24 procent na 6,98 miliardy korun.

K růstu zisku přispěl dle člena představenstva ČSOB Petra Hutly růst úrokových výnosů, důkladná kontrola nákladů a klesající náklady na znehodnocení úvěrů: „Kapitálová přiměřenost vzrostla z již solidních hodnot na více než 16 procent a dále se zlepšila naše likvidita, když poměr úvěrů ke vkladům klesl pod 70 procent.“ Úvěry skupiny ovšem klesly meziročně o tři procenta na 402,2 miliardy korun.

Vlastníkovi ČSOB, belgické finanční skupině KBC, ve druhém čtvrtletí klesl čistý zisk o více než polovinu na 149 milionů eur (3,7 miliardy korun) z 302 milionů eur před rokem. Zisk však výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 105 milionů eur.

Českým bankám se daří (zdroj: ČT24)

Daří se i ostatním velkým českým bankám. UniCredit Bank se pyšní největším procentuálním nárůstem čistého zisku. Nad očekávání dobře dopadly také pololetní výsledky Komerční banky, která poprvé po několika letech dokonce předstihla Českou spořitelnu. Ekonomové se shodují, že k dobrým výsledkům přispěl příznivý vývoj úrokových výnosů a také výrazně nižší opravné položky k úvěrům. Bankám tak klesly náklady rizika, tím i celkové náklady.

V příštích čtvrtletích se ale zřejmě další překvapení konat nebude. „Očekáváme zhruba stagnaci na úrovni provozního zisku, protože neočekáváme takový růst jako v prvním a druhém čtvrtletí, také co se týká nákladů na riziko, ty by měly přibližně stagnovat, protože v prvním a druhém čtvrtletí výrazně poklesly oproti loňskému roku,“ říká analytik ze společnosti Patria Finance Tomáš Tomčány.

Pokud by banky pokračovaly v podobných výdělcích jako v prvním pololetí, dostaly by se podle analytiků už v roce 2011 do rekordních zisků. Tedy jako v období před vypuknutím krize.

KBC
Zdroj: ČT24/KBC