Obama: Americké automobilky budou opět světovou špičkou

Chicago – Americké automobilky mají před sebou cestu na vrchol. V budoucnu budou opět na špici světového automobilového průmyslu. Řekl to dnes americký prezident Barack Obama při návštěvě automobilky Ford. Obama tak uzavřel cestu po třech největších výrobcích aut ve Spojených státech.

Obama ocenil, že všichni z trojlístku General Motors, Chrysler a Ford mají opět ziskový provoz. Připomněl také, že v době, kdy přebíral úřad prezidenta, bylo odvětví před kolapsem. Podle něj udělalo znatelný obrat k lepšímu také díky státní podpoře z peněz daňových poplatníků. Ford se v kritické době bez státní pomoci obešel, na rozdíl od General Motors a Chrysleru. Obama ale dodal, že Ford z pomoci těžil nepřímo také, protože vládní intervence pomohla předejít ztrátám pracovních míst a podpořila důvěru ve firemní značky napříč sektorem včetně řetězce dodavatelů.

Barack Obama

„Neopustím tohle odvětví, ani pracovní místa. Věřím v amerického dělníka, který je nejlepší na světě.“

„Je důležité, že naše vláda zavedla přísnější ekologické limity pro nové vozy. Je to dobré pro životní prostředí a pomohlo to automobilkám lépe nastavit budoucí plány.“

Obama po cestě napříč americkými automobilkami (zdroj: ČT24)

Obama navštívil GM a Chrysler minulý pátek. Oba podniky prošly minulý rok restrukturalizací, kterou Obamova administrativa řídila a financovala. Obě firmy toho využily ke snížení pracovních nákladů a zeštíhlily prodejní síť. Podpora ekonomiky a snižování vysoké nezaměstnanosti jsou pro Obamovu demokratickou stranu nezbytné, aby si v listopadových volbách udržela majoritu v Kongresu.