Zdeněk Tůma zatím zůstává v oboru, bude radit Kalouskovi

Praha - Bývalý guvernér České národní banky a kandidát TOP 09 na pražského primátora Zdeněk Tůma zatím pracovně setrvá v oblasti, kterou dobře zná. Jako řádný zaměstnanec ministerstva financí bude radit s obsluhou státního dluhu šéfovi resortu Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). S informací přišel deník E15.

„Dosavadní strategie ministerstva byla - kvůli eliminaci rizik - vydávání dlouhodobých dluhopisů. A tato priorita v poslední době převážila nad všemi ostatními. Rozdíl mezi cenou dlouhých a krátkých peněz je přitom velký,“ řekl deníku Kalousek.

Šéf resortu současně naznačil, že určitou část refinancování státního dluhu je možné krýt pružněji, tedy jinými instrumenty než patnáctiletými a dvacetiletými dluhopisy. Změnou strategie by chtěl resort uspořit zhruba pět procent ročních nákladů na správu státního dluhu.

Kalousek plánuje prodávat dluhopisy občanům

Kalousek bude v programu správy státního dluhu klást velký důraz i na prodej dluhopisů do rukou občanů: „Čím více českých vládních dluhopisů bude mezi českými domácnostmi, tím více českých občanů a voličů bude mít svůj bezprostřední ekonomický zájem na tom, aby se stát choval jako řádný hospodář.“

Tůma zastával funkci guvernéra ČNB od prosince 2000, pozice se vzdal k letošnímu 30. červnu. Mandát mu měl vypršet v únoru 2011, nechtěl ale končit ve stejnou dobu jako většina členů bankovní rady. Tůma pak v červenci potvrdil kandidaturu na primátora Prahy v podzimních komunálních volbách za TOP 09. Pokud uspěje, chce prosazovat efektivní vynakládání peněz města.

Miroslav Kalousek
Zdroj: Michal Doležal/ČTK