Rusko kvůli suchu dočasně zastavilo vývoz pšenice

Moskva - Ruský premiér Vladimir Putin vyhlásil kvůli vysokým teplotám, dlouhodobému suchu a zuřícím požárům dočasný zákaz vývozu obilí a obilných produktů. Kvůli strachu z potravinové krize z let 2007 a 2008 tak vzrostla cena hlavního termínovaného kontraktu pšenice ve Spojených státech, a to nejvýše za poslední dva roky. Podle OSN jsou obavy z potravinové krize neopodstatněné. Požáry a sucho sice v Rusku zničily až pětinu veškeré produkce, akutní nebezpečí ale nehrozí.

Zákaz vývozu obilí bude platit zřejmě asi do poloviny srpna. Růst jeho cen na světových trzích se přitom dá přisoudit i zprávám o špatné sklizni v černomořském regionu i kvůli obavám o osivo na další sezonu. Například v Moskvě stojí dnes mouka dvakrát tolik co v dubnu. Na Uralu vzrostly ceny až o 80 procent. „Naše předpověď letošní úrody je nižší než 70 milionů tun obilí, na vývoj z toho půjde míň než 10 milionů tun,“ uvedl Dmitrij Rylko, analytik ruského institutu pro studium zemědělského trhu.

Vladimir Putin, ruský premiér

„V souvislosti s vysokými teplotami a suchem, myslím, že je na čase dočasně omezit export obilí a produktů z něj. Ano, máme dost rezerv - 9,5 milionu tun - ale nesmíme připustit nárůst cen potravin v Rusku.“

Ruský zákaz vývozu zrna (zdroj: ČT24)

Na burze v americkém Chicagu se pšenice prodává za skoro 8 dolarů za bušl (35,239 litru), i tak je ale ještě daleko od maxima z roku 2008, kdy se prodával za víc než 13 dolarů.

Současné sucho a vysoké teploty v Rusku jsou nejvyšší za posledních sto let. Na obnovu zemědělství půjde ze státní kasy asi deset miliard rublů, což je asi šest miliard korun. Dalších 25 miliard rublů stát farmářům půjčí.

Požáry v Rusku
Zdroj: ČT24/AP Photo